Ministar Velike Britanije zalaže se za širu primenu Passivhaus standarda

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Chris Huhne, ministar Velike Britanije za energiju i klimatske promene, izjavio je da bi voleo da vidi da se sve nove kuće u toj zemlji grade po nemačkom Passivhaus standardu.

Govoreći na konferenciji UK Passivhaus-a (UK Passivhaus Conference) održanoj u Londonu, Huhne je standarde potrošnje energije i komfora opisao kao vododelnicu u našem odnosu prema građenoj sredini, i da bi voleo da sve nove kuće prate ovaj standard.

- Potrebna nam je nova pradigma u gradnji kuća i stanovanju. Ona u kojoj se vrednost i troškovi računaju sve do 2050. godine pa i dalje - zaključio je ministar.

On nije jedini koji predlaže širu primenu Passivhaus standarda. Jonathon Porritt, direktor ko-osnivač organizacije Forum for the Future, pozvao je građevinsku industriju Velike Britanije da pod hitno prihvati i usvoji Passivhaus standard kako bi postigla svoj cilj da do 2016. godine emisiju ugljenika dovede na nulu (zero-carbon).

Nova vlada u Velikoj Britaniji, iako je napravila oštre rezove već u prvim mesecima od dolaska na vlast, naročito u građevinskom sektoru gde je odustala od mnogih projekata, zadržava pravac eliminacije emisije ugljen-dioksida do 2016. godine.

Više o Passivhaus standardu i prilikama u Velikoj Britaniji možete pogledati na našem sajtu na tagovima ispod, kao i o projektu Danby Dale čiju smo gradnju pratili tokom prošle i ove godine.

Linkovi:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...