Ministar Velike Britanije zalaže se za širu primenu Passivhaus standarda

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Chris Huhne, ministar Velike Britanije za energiju i klimatske promene, izjavio je da bi voleo da vidi da se sve nove kuće u toj zemlji grade po nemačkom Passivhaus standardu.

Govoreći na konferenciji UK Passivhaus-a (UK Passivhaus Conference) održanoj u Londonu, Huhne je standarde potrošnje energije i komfora opisao kao vododelnicu u našem odnosu prema građenoj sredini, i da bi voleo da sve nove kuće prate ovaj standard.

- Potrebna nam je nova pradigma u gradnji kuća i stanovanju. Ona u kojoj se vrednost i troškovi računaju sve do 2050. godine pa i dalje - zaključio je ministar.

On nije jedini koji predlaže širu primenu Passivhaus standarda. Jonathon Porritt, direktor ko-osnivač organizacije Forum for the Future, pozvao je građevinsku industriju Velike Britanije da pod hitno prihvati i usvoji Passivhaus standard kako bi postigla svoj cilj da do 2016. godine emisiju ugljenika dovede na nulu (zero-carbon).

Nova vlada u Velikoj Britaniji, iako je napravila oštre rezove već u prvim mesecima od dolaska na vlast, naročito u građevinskom sektoru gde je odustala od mnogih projekata, zadržava pravac eliminacije emisije ugljen-dioksida do 2016. godine.

Više o Passivhaus standardu i prilikama u Velikoj Britaniji možete pogledati na našem sajtu na tagovima ispod, kao i o projektu Danby Dale čiju smo gradnju pratili tokom prošle i ove godine.

Linkovi:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...