Prva inkluzivna zgrada u Srbiji po standardima Evrope - Eurobank EFG Centar

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Godinu dana po otvaranju „Eurobank EFG Centra“ u srcu Beograda, renomirani Evropski institut za dizajn i invaliditet – Dizajn za celu Evropu (EIDD) doneo je odluku da za ovaj poslovni objekat uruči sertifikat o inkluzivnosti.  Priznanje, koje se po prvi put dodeljuje za jednu zgradu u Srbiji, svedoči o prilagođenosti „Eurobank EFG Centra“ svim ljudima, uključujući i osobe sa invaliditetom.

U odluci da se Eurobanci dodeli sertifikat o inkluzivnosti, koju su doneli članovi Upravnog odbora i Izvršnog komiteta EIDD-a,  navodi se da se kompaniji Eurobank EFG odaje specijalno priznanje za izuzetnu inicijativu i napore u stvaranju pristupačnog radnog i životnog okruženja svim ljudima u poslovnom sedištu „Eurobank EFG Centar“ u Beogradu.

Uručujući sertifikat o inkluzivnosti Eurobank EFG, član Upravnog odbora EIDD-a u Srbiji Aleksandar Bogdanović je izjavio: „Prilagođena dizajnerska rešenja su neophodno polazište u razvoju inkluzivnog društva. Usvojivši principe Dizajna za sve, Eurobank EFG je u potpunosti prilagodila svoje poslovno sedište za rad i uslužnu delatnost osobama sa invaliditetom, dajući time pozitivan primer svim kompanijama i institucijama na ovim prostorima“.

„Sertifikat uvažene evropske institucije kao što je EIDD je potvrda našeg izbora da uvažimo sve članove društva, i podsticaj da nastavimo sa kontinuiranim ulaganjem u zajednicu“, rekao je Filipos Karamanolis (Philippos Karamanolis), predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG i dodao: „Dizajn „Eurobank EFG Centra“ u potpunosti odgovara strateškoj misiji banke, reprezentujući snažnu i pouzdanu bankarsku instituciju, koja istovremeno odgovorno posluje prema zajednici, zaposlenima i klijentima.“

vertikalna platforma na ulazu u objekat

rampa na stepeništu u enterijeru

Poslovna zgrada „Eurobank EFG Centar“, otvorena pre godinu dana u strogom centru Beograda, predstavlja najsavremeniji radni prostor za preko 400 zaposlenih u Banci. Pored najsavremenije tehnologije i arhitektonskog rešenja, ova „pametna“ zgrada konstruisana je u skladu sa principima Međunarodne konvencije UN za promovisanje i zaštitu prava i dostojanstva osoba sa invaliditetom.

Kako bi se obezbedio pristup korisnicima invalidskih kolica, na ulazu je postavljena vertikalna platforma, šalteri su spušteni, a bankomati su postavljeni na odgovarajućoj visini. Sve kancelarije sa stepenikom poseduju rampu sa kosom ravni. Na ulazu u zgradu nalazi se taktilna tabla sa uputstvima za osobe oštećenog vida, a liftovi su takođe opremljeni tasterima na Brajevoj azbuci. Specijalni uređaji u glavnoj konferencijskog sali ljudima sa oštećenim sluhom omogućavaju da dobro čuju govornike. Podne gumene obloge naglašavaju pravce komunikacije i na taj način pomažu klijentima koji imaju oštećenje vida da lakše obave svoje aktivnosti u Banci.

EIDD – Dizajn za celu Evropu  osnovan je u Dablinu 1993. kao Evropski institut za dizajn i invaliditet. Ime je promenjeno 2006. sa namerom da prikaže njegovu osnovnu delatnost, a Institut sada ima organizacije članice u 22 evropske zemlje. 

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...