INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva inkluzivna zgrada u Srbiji po standardima Evrope - Eurobank EFG Centar

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Godinu dana po otvaranju „Eurobank EFG Centra“ u srcu Beograda, renomirani Evropski institut za dizajn i invaliditet – Dizajn za celu Evropu (EIDD) doneo je odluku da za ovaj poslovni objekat uruči sertifikat o inkluzivnosti.  Priznanje, koje se po prvi put dodeljuje za jednu zgradu u Srbiji, svedoči o prilagođenosti „Eurobank EFG Centra“ svim ljudima, uključujući i osobe sa invaliditetom.

U odluci da se Eurobanci dodeli sertifikat o inkluzivnosti, koju su doneli članovi Upravnog odbora i Izvršnog komiteta EIDD-a,  navodi se da se kompaniji Eurobank EFG odaje specijalno priznanje za izuzetnu inicijativu i napore u stvaranju pristupačnog radnog i životnog okruženja svim ljudima u poslovnom sedištu „Eurobank EFG Centar“ u Beogradu.

Uručujući sertifikat o inkluzivnosti Eurobank EFG, član Upravnog odbora EIDD-a u Srbiji Aleksandar Bogdanović je izjavio: „Prilagođena dizajnerska rešenja su neophodno polazište u razvoju inkluzivnog društva. Usvojivši principe Dizajna za sve, Eurobank EFG je u potpunosti prilagodila svoje poslovno sedište za rad i uslužnu delatnost osobama sa invaliditetom, dajući time pozitivan primer svim kompanijama i institucijama na ovim prostorima“.

„Sertifikat uvažene evropske institucije kao što je EIDD je potvrda našeg izbora da uvažimo sve članove društva, i podsticaj da nastavimo sa kontinuiranim ulaganjem u zajednicu“, rekao je Filipos Karamanolis (Philippos Karamanolis), predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG i dodao: „Dizajn „Eurobank EFG Centra“ u potpunosti odgovara strateškoj misiji banke, reprezentujući snažnu i pouzdanu bankarsku instituciju, koja istovremeno odgovorno posluje prema zajednici, zaposlenima i klijentima.“

vertikalna platforma na ulazu u objekat

rampa na stepeništu u enterijeru

Poslovna zgrada „Eurobank EFG Centar“, otvorena pre godinu dana u strogom centru Beograda, predstavlja najsavremeniji radni prostor za preko 400 zaposlenih u Banci. Pored najsavremenije tehnologije i arhitektonskog rešenja, ova „pametna“ zgrada konstruisana je u skladu sa principima Međunarodne konvencije UN za promovisanje i zaštitu prava i dostojanstva osoba sa invaliditetom.

Kako bi se obezbedio pristup korisnicima invalidskih kolica, na ulazu je postavljena vertikalna platforma, šalteri su spušteni, a bankomati su postavljeni na odgovarajućoj visini. Sve kancelarije sa stepenikom poseduju rampu sa kosom ravni. Na ulazu u zgradu nalazi se taktilna tabla sa uputstvima za osobe oštećenog vida, a liftovi su takođe opremljeni tasterima na Brajevoj azbuci. Specijalni uređaji u glavnoj konferencijskog sali ljudima sa oštećenim sluhom omogućavaju da dobro čuju govornike. Podne gumene obloge naglašavaju pravce komunikacije i na taj način pomažu klijentima koji imaju oštećenje vida da lakše obave svoje aktivnosti u Banci.

EIDD – Dizajn za celu Evropu  osnovan je u Dablinu 1993. kao Evropski institut za dizajn i invaliditet. Ime je promenjeno 2006. sa namerom da prikaže njegovu osnovnu delatnost, a Institut sada ima organizacije članice u 22 evropske zemlje. 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;