IZOLACIJA-468X60-BANNER

Velika godišnja Autodesk anketa o zelenoj gradnji

17.01.2009. | Autodesk

Poznata softverska kompanija Autodesk objavila je rezultate istraživanja 2008 Autodesk/AIA Green Index, koje je trebalo da pokaže koliko je koncept zelene gradnje prisutan u radu severnoameričkih arhitekata, članova AIA (American Institute of Architects). Istraživanje je pokazalo da je broj investitora koji su od projektanata zahtevali energetski efikasne objekte uvećan u odnosu na prethodnu godinu, ali da su i sami u većem broju bili spremni za implementaciju zelenih proizvoda i sistema u svoje projekte.

Čak 42% arhitekata izjavilo je da ih je većina klijenata pitalo za elemente zelene gradnje koje će imati njihov objekat, dok je 47% klijenata u svoje objekte ugradilo zelene proizvode i tehnologije, u odnosu na samo 15% iz 2007. godine. Takođe, 66% klijenata bilo je zainteresovano koliko će vode i energije trošiti njihov objekat.

Na pitanje šta misle koji je razlog zahteva za zelenu gradnju arhitekte kao najčešći navode smanjenje troškova upotrebe objekta (60%), marketing (52%), i zahtev tržišta (21% u odnosu na 10% prema istom istraživanju 2007). Kompletan izveštaj dostupan je na Internet adresi www.autodesk.com/green.

Jay Bhatt, potpredsednik u Autodesku, izjavio je da ovakav trend raduje, i izneo je podatak da 41% arhitekata već koristi softvere koji izračunavaju uticaj objekta na okolinu.

Istraživanje je pokazalo još neke zanimljive podatke: čak 34% arhitekata na više od 50% svojih projekata koristi zelene krovove, u odnosu na samo 7% u 2007, dok 35% ispituje primenu alternativnih materijala u građevinarstvu, u odnosu na 20% prema istom istraživanju prethodne godine.

Christine McEntee iz AIA, tim povodom je izjavila da je očigledan porast svesti kod arhitekata, ali i investitora, o svim prednostima objekata koji se oslanjaju na održivi razvoj. Ona je takođe izjavila da očekuje daljI razvitak zelene gradnje, kako u smislu primene, tako i u smislu novih zakonskih regulative na svim nivoima, za koje je izjavila da predstavljaju prioritet u okviru zakonodavstva u SAD.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;