INFONET-468X60-BANNER

Budućnost Beogradskog sajma: Novi urbanistički planovi na uvidu javnosti

30.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Proteklih dana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je informaciju o javnom uvidu u urbanistički projekat koji se tiče prostora Beogradskog sajma, tačnije dela koji obuhvata Halu 1 i deo javne saobraćajnice. Javni uvid traje do 1. novembra 2023. godine, a dokumenti su dostupni u prostorijama Sektora za prostorno planiranje i urbanizam, kao i na zvaničnoj internet stranici ministarstva.

Sajam

Baogradski sajam (Foto: Gradjevinarstvo.rs)

Projekat ima za cilj formiranje parcele javne namene za objekat Hale 1, kao i definisanje dela javne saobraćajnice. Ova inicijativa dolazi od strane BW Belgrade Waterfront, a potreba za ovakvim urbanističkim rešenjem proizilazi iz činjenice da kompleks Beogradskog sajma trenutno čini niz katastarskih parcela koje nisu formirane kao jedinstveni kompleks. S obzirom na status zaštite Hale 1, neophodno je definisati i formirati građevinsku parcelu kao i pripadajući deo planirane javne saobraćajnice.

Kako je preneo portal eKapija, urbanistički projekat obuhvata površinu od 32.436m2, a njime se izdvaja celina neophodna za funkcionisanje Hale 1. Ova celina će iz namene komercijalna zona - ostalo građevinsko zemljište biti predefinisana kao građevinska parcela javne namene i parcela javne saobraćajne površine. Važno je napomenuti da ovim projektom nisu predviđene intervencije na samoj Hali 1, već se fokus stavlja na definisanje građevinske parcele i javne saobraćajne površine.

Urbanistički projekat je izradila beogradska firma Frikcije d.o.o, a dokument naglašava da će sve buduće intervencije na Hali 1 morati da budu u skladu sa uslovima zaštite i očuvanja kulturnog dobra. Takođe, prostor oko Hale 1 treba parterno urediti na način koji ističe značaj spomeničkih vrednosti.

Što se tiče same lokacije Beogradskog sajma, prvobitni kompleks je izgrađen 1937. godine na Starom sajmištu, dok je današnji kompleks izgrađen 1957. godine prema projektu prof. arh Milorada Pantovića i inženjera Branka Žeželja i Milana Krstića. Planovi za izmeštanje sajamskog kompleksa već duže vreme postoje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u avgustu potvrdio da je ugovor o prodaji imovine Beogradskog sajma preduzeću Beograd na vodi potpisan 16. marta 2023. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;