INFONET-468X60-BANNER

Globalni stručnjaci debatuju o katastru na konferenciji u Beogradu

08.09.2023. | eKapija

U Beogradu je održana 15. regionalna konferencija posvećena katastru i nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP). Domaćin ovog događaja bio je Republički geodetski zavod (RGZ). Skup je privukao eminentne stručnjake iz različitih delova sveta, predstavnike međunarodnih i katastarskih organizacija. Tokom različitih sesija, istaknuto je koliko su katastarske institucije ključne u pružanju podrške tržištu nekretnina, digitalnom planiranju i adaptaciji na klimatske izazove.

Projektovanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Mr Borko Drašković, direktor RGZ-a, i Nikola Pontar, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, ozvaničili su početak konferencije. Kako prenosi portal eKapija, Drašković je podvukao značaj međuregionalne saradnje i ulogu geoprostornih podataka kao esencijalnog resursa za javnost.

Konferenciji je prisustvovalo više od 110 učesnika. Prvi dan je bio ispunjen prezentacijama od strane vodećih govornika, uključujući one iz Svetske banke i UNGGIM-a. Diskutovalo se o potrebama i izazovima digitalizacije u katastarskim organizacijama.

Drugog dana fokus je bio na panel diskusiji direktora katastarskih organizacija iz regiona. Ova diskusija okupila je direktore iz nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru. Tokom ovog segmenta, naglašena je imperativnost jačanja regionalnih veza i inicijativa.

Osim formalnog dela, učesnici konferencije imali su priliku da obiđu novootvorenu zgradu Arhiva RGZ-a i upoznaju se s inovativnim metodama čuvanja arhivskih dokumenata, a obišli su i turističke znamenitosti, navodi eKapija.

Kako je najavljeno, naredna konferencija će biti održana sledeće godine, a domaćin će biti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;