IZOLACIJA-468X60-BANNER

Globalni stručnjaci debatuju o katastru na konferenciji u Beogradu

08.09.2023. | eKapija

U Beogradu je održana 15. regionalna konferencija posvećena katastru i nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka (NIGP). Domaćin ovog događaja bio je Republički geodetski zavod (RGZ). Skup je privukao eminentne stručnjake iz različitih delova sveta, predstavnike međunarodnih i katastarskih organizacija. Tokom različitih sesija, istaknuto je koliko su katastarske institucije ključne u pružanju podrške tržištu nekretnina, digitalnom planiranju i adaptaciji na klimatske izazove.

Projektovanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Mr Borko Drašković, direktor RGZ-a, i Nikola Pontar, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, ozvaničili su početak konferencije. Kako prenosi portal eKapija, Drašković je podvukao značaj međuregionalne saradnje i ulogu geoprostornih podataka kao esencijalnog resursa za javnost.

Konferenciji je prisustvovalo više od 110 učesnika. Prvi dan je bio ispunjen prezentacijama od strane vodećih govornika, uključujući one iz Svetske banke i UNGGIM-a. Diskutovalo se o potrebama i izazovima digitalizacije u katastarskim organizacijama.

Drugog dana fokus je bio na panel diskusiji direktora katastarskih organizacija iz regiona. Ova diskusija okupila je direktore iz nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru. Tokom ovog segmenta, naglašena je imperativnost jačanja regionalnih veza i inicijativa.

Osim formalnog dela, učesnici konferencije imali su priliku da obiđu novootvorenu zgradu Arhiva RGZ-a i upoznaju se s inovativnim metodama čuvanja arhivskih dokumenata, a obišli su i turističke znamenitosti, navodi eKapija.

Kako je najavljeno, naredna konferencija će biti održana sledeće godine, a domaćin će biti Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;