INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova Agencija za konverziju zemljišta bez naknade

05.09.2023. | Nova ekonomija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je uputstvo o postupku konverzije zemljišta, naglašavajući da je od 4. avgusta prestao da važi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. U skladu s tim, biće osnovana nova Agencija koja će biti zadužena za poslove konverzije.

Građevinsko zemljište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon izmena i dopuna Zakona, proces svojinske transformacije na zemljištu u Srbiji je nastavljen, omogućavajući većem broju privrednika da steknu pravo svojine na građevinskom zemljištu bez plaćanja naknade. Prema pisanju Nove ekonomije, u uputstvu se ističe da će zahtevi za sticanje prava konverzije biti upućeni novoj Agenciji. Do početka rada Agencije, sve njene nadležnosti preuzima Ministarstvo odgovorno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Kada Agencija primi zahtev, ima obavezu da u roku od osam dana obavesti podnosioca zahteva o relevantnim informacijama vezanim za lokaciju i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu. Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije, izrazila je očekivanje da će novo uputstvo doprineti efikasnijem i bržem postupku konverzije.

Ekonomisti su ranije za Novu ekonomiju istakli da ne postoji dovoljno informacija o parcelama koje bi bile obuhvaćene zakonom, kao i o firmama koje ih poseduju i načinima na koje su do njih došle.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;