PRIJAVA-468X60-BANNER

Nova Agencija za konverziju zemljišta bez naknade

05.09.2023. | Nova ekonomija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je uputstvo o postupku konverzije zemljišta, naglašavajući da je od 4. avgusta prestao da važi Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. U skladu s tim, biće osnovana nova Agencija koja će biti zadužena za poslove konverzije.

Građevinsko zemljište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nakon izmena i dopuna Zakona, proces svojinske transformacije na zemljištu u Srbiji je nastavljen, omogućavajući većem broju privrednika da steknu pravo svojine na građevinskom zemljištu bez plaćanja naknade. Prema pisanju Nove ekonomije, u uputstvu se ističe da će zahtevi za sticanje prava konverzije biti upućeni novoj Agenciji. Do početka rada Agencije, sve njene nadležnosti preuzima Ministarstvo odgovorno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Kada Agencija primi zahtev, ima obavezu da u roku od osam dana obavesti podnosioca zahteva o relevantnim informacijama vezanim za lokaciju i mogućnostima upisa za katastarsku parcelu. Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije, izrazila je očekivanje da će novo uputstvo doprineti efikasnijem i bržem postupku konverzije.

Ekonomisti su ranije za Novu ekonomiju istakli da ne postoji dovoljno informacija o parcelama koje bi bile obuhvaćene zakonom, kao i o firmama koje ih poseduju i načinima na koje su do njih došle.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;