INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kome smeta transparentnost na tržištu nepokretnosti

23.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U vezi sa saopštenjem Javnobeležničke komore Srbije koje je naš portal objavio 22.08.2023, našoj redakciji obratio se Republički geodetski zavod čiji odgovor prenosimo u celosti.

Gradilište

Ilustracija (Foto: PIxabay)

"Uvažavajući značaj transparentnosti i istinitosti informacija koje se plasiraju u javnost, želimo da odgovorimo na nedavno saopštenje rukovodstva Javnobeležničke komore kojim se osporava izveštaj o tržištu nepokretnosti RGZ-a, i istaknemo nekoliko ključnih tačaka koje zahtevaju pažnju i dublje razmatranje.

Republički geodetski zavod već duže vreme analizira tržište nepokretnosti putem svojih izveštaja, što je i zakonska obaveza RGZ-a. Ovi izveštaji nisu novost, već kontinuirani višegodišnji napori kako bi se sagledalo stanje na tržištu i identifikovali potencijalni izazovi. Do sada nije bilo primedbi ili zabrinutosti od strane rukovodstva Javnobeležničke komore u vezi sa ovim izveštajima, sve do sadašnjeg trenutka.

Novi izveštaj se razlikuje samo po tome što uključuje informacije o kancelariji javnog beležnika koja ima najveći broj ugovora na delimično regulisanom tržištu. Slučajno, ova kancelarija pripada predsedniku Javnobeležničke komore. Ovakva selektivna zabrinutost postavlja pitanje iskrenosti i može se shvatiti kao licemerno ponašanje.

Naglašavamo da predsednik Javnobeležničke komore može izneti svoje stavove, ali bi trebao to činiti jasno, bez sakrivanja iza komore i drugih javnih beležnika. Ovako, saopštenjem se sugeriše pokušaj uticaja na tržište nepokretnosti, što prevazilazi osnovne nadležnosti Komore. Posebno zabrinjava što saopštenje sadrži opasne neistine koji mogu dovesti u zabludu građane i privredu. Ovakav pristup ne doprinosi integritetu ni ugledu struke, niti podržava poverenje koje građani Srbije imaju prema javnim institucijama.

Predsednik Javnobeležničke komore mora da shvati da transparentnost na tržištu nepokretnosti nije štetna, već ključna za njegovo ispravno funkcionisanje. Izveštaji RGZ-a omogućavaju javnosti da bolje razume tržišne principe i identifikuje oblasti koje zahtevaju poboljšanje. Razumemo da su javni beležnici važan deo procesa i cenimo njihovu ulogu. Međutim, reakcija predsednika komore ukazuje na dublje probleme, možda čak i nedovoljno razumevanje tržišnih principa, što se vidi u neujednačenom obimu posla među javnim beležnicima.

Na kraju, važno je da građani Srbije, kao i svi javni beležnici, dobiju tačne i potpune informacije kako bi donosili informisane odluke. Umesto osporavanja transparentnosti i analitičkog pristupa tržištu, trebali bismo podržati napore koji doprinose pravnoj sigurnosti i stabilnosti tržišta nepokretnosti što RGZ zajedno sa ostalim institucijama i čini," navodi se u odgovoru Republičkog geodetskog zavoda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;