IZOLACIJA-468X60-BANNER

Katastar nepokretnosti u Beogradu uveo najmoderniju platformu i sada je brži, pouzdaniji i bezbedniji

27.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) je, nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, uveo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda. Ovaj novi sistem je rezultat višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, uz podršku Svetske banke i Vlade Srbije. Sada je srpski katastar među prvih pet katastarskih sistema u svetu.

Platforma

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stari softver je zamenjen novom, najmodernijom platformom nakon više od 20 godina i 2 neuspela pokušaja. Ovim je unapređena pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima, kao i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije.

RGZ navodi da je novi sistem integrisan sa svim ostalim sistemima zavoda, kao i sa sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija. Sada je moguća efikasnija obrada i kontrola podataka, a time i mnogo veća brzina rada.

Značajno su ubrzani procesi u vezi sa upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima, pa će građani brže moći da obave administrativne poslove i ostvare svoja prava.

Podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, čime će biti smanjen rizik od neovlašćenih manipulacija, a biće povećana pravna sigurnost građana. U novom sistemu su praktično nemoguće greške koje su se ranije dešavale, kao što su netačno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i slične greške koje su stvarale velike komplikacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;