INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Katastar nepokretnosti u Beogradu uveo najmoderniju platformu i sada je brži, pouzdaniji i bezbedniji

27.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) je, nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, uveo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda. Ovaj novi sistem je rezultat višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, uz podršku Svetske banke i Vlade Srbije. Sada je srpski katastar među prvih pet katastarskih sistema u svetu.

Platforma

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stari softver je zamenjen novom, najmodernijom platformom nakon više od 20 godina i 2 neuspela pokušaja. Ovim je unapređena pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima, kao i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije.

RGZ navodi da je novi sistem integrisan sa svim ostalim sistemima zavoda, kao i sa sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija. Sada je moguća efikasnija obrada i kontrola podataka, a time i mnogo veća brzina rada.

Značajno su ubrzani procesi u vezi sa upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima, pa će građani brže moći da obave administrativne poslove i ostvare svoja prava.

Podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, čime će biti smanjen rizik od neovlašćenih manipulacija, a biće povećana pravna sigurnost građana. U novom sistemu su praktično nemoguće greške koje su se ranije dešavale, kao što su netačno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i slične greške koje su stvarale velike komplikacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;