INFONET-468X60-BANNER

Katastar nepokretnosti u Beogradu uveo najmoderniju platformu i sada je brži, pouzdaniji i bezbedniji

27.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) je, nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, uveo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda. Ovaj novi sistem je rezultat višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, uz podršku Svetske banke i Vlade Srbije. Sada je srpski katastar među prvih pet katastarskih sistema u svetu.

Platforma

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stari softver je zamenjen novom, najmodernijom platformom nakon više od 20 godina i 2 neuspela pokušaja. Ovim je unapređena pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima, kao i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije.

RGZ navodi da je novi sistem integrisan sa svim ostalim sistemima zavoda, kao i sa sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija. Sada je moguća efikasnija obrada i kontrola podataka, a time i mnogo veća brzina rada.

Značajno su ubrzani procesi u vezi sa upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima, pa će građani brže moći da obave administrativne poslove i ostvare svoja prava.

Podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, čime će biti smanjen rizik od neovlašćenih manipulacija, a biće povećana pravna sigurnost građana. U novom sistemu su praktično nemoguće greške koje su se ranije dešavale, kao što su netačno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i slične greške koje su stvarale velike komplikacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;