INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi proizvod za savremenu obradu krovova: Traka dimnjaka

21.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Trake za dimnjake se koriste kako za obradu oko dimnjaka tako i za obezbeđenje od curenja na spoju krova i zida susednog objekta, kao i obezbeđenje krovnih proboja koji vire iznad krova (antene, ventilacije i sl).

Uz zaštitu trakom neophodna je specijalna AL lajsna

Uz zaštitu trakom neophodna je specijalna AL lajsna (Foto: Wabis)

Traka dimnjaka Wabis Alu Plus, kao savremeno rešenje za opšivanje dimnjaka, sve češće se koristi u Evropi i kod nas. Dimnjak je element krova koji jedini prolazi kroz celu njegovu konstrukciju, zbog čega je najosetljivije mesto kada je u pitanju rizik od prodora vode tj. vlage sa krovne kosine u unutrašnjost objekta.

Smanjenje ovog rizika moguće je pravilno izvedenim opšivanjem dimnjaka na mestima spajanja sa krovom, na sve četiri strane. Opšivanje ima za cilj da zaštiti od curenja ne samo krovni pokrivač, već i unutrašnjost dimnjaka.

Dimnjak se kod kosih krovova može nalaziti u slemenu krova, na sredini kosine i u blizini zabatnog zida. Relativno je najlakše izvesti opšivanje u slemenu, jer se kišnica i sneg najmanje akumuliraju na najvišoj tački krova, pa je samim tim i rizik od prodora vlage kroz krovni nagib najmanji.

Opšivanje dimnjaka se može izvesti uglavnom na dva načina u zavisnosti od materijala koji se koristi. U tom pogledu razlikujemo laku i tvrdu obradu.

Tvrda obrada oko dimnjaka izvodi se od pocinkovanog lima, koji često nije u boji crepa. Spoj lima i dimnjaka se često popunjava silikonom, malterom i sl. koji usled vremenskog uticaja mogu ispucati i tu može prodreti voda koja će curiti niz dimnjak.

Treba imati na umu da pravilna obrada oko dimnjaka ne sme biti kruta. I krov i sam dimnjak podložni su dejstvu prirodnih sila uzrokovanih temperaturnim promenama (mraz i vrućine), vetra ili opterećenjem izazvanim obilnim snegom. Ove sile uzrokuju minimalna pomeranja cele konstrukcije, pa bi opšiv trebalo da bude dovoljno fleksibilan da se prilagodi ovim mikropokretima. Ako je previše krut, postoji rizik da će vremenom popucati i krov će postati nezaptiven.

Pravilno izvedeno opšivanje dimnjaka

Pravilno izvedeno opšivanje dimnjaka (Foto: Wabis)

Lako opšivanje dimnjaka Wabis Alu Plus trakom

Funkcionalniji način je opšivanje dimnjaka fleksibilnom olovnom ili aluminijumskom trakom, metalurški obojenom u boju crepa. Wabis Alu Plus trake dimnjaka se brzo i prilično lako postavljaju zahvaljujući elastičnosti i prekrivenosti slojem lepka – butil (butyl) koji je otporan na sve vremenske uticaje i neograničenog je roka trajanja.

Isečeni komadi takve trake odgovarajuće veličine lepe se na prethodno očišćenu površinu na spoju dimnjaka sa krovnim pokrivačem, vodeći računa u preklopima i smeru kretanja vode niz krov. Da bi se lepak vezao, celu operaciju treba obaviti na plus temperaturi vazduha (poželjno iznad 5ºC).

Zaštita oko dimnjaka trakom zahteva dodatnu završnu obradu specijalnom AL lajsnom, koja se pričvršćuje zavrtnjima i koju bi trebalo sa gornje strane obezbediti od curenja butilom ili eventualno UV otpornim silikonom što će obezbediti nepropusnost  dugi niz godina.

Materijali koji se koriste za izradu traka dimnjaka treba da budu otporni na promene vremenskih i temperaturnih uslova, na uticaj temperature iz unutrasnjosti dimnjaka, kao i na koroziju, a važno je da budu nezapaljivi i netopivi.

Traku dimnjaka Wabis Alu Plus možete naći kod firme Kvatro Beograd.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;