INFONET-468X60-BANNER

Da li je zabluda da se isplati ulaganje u obnovljive izvore energije?

03.11.2022. | eKapija

Gledano na globalnom  nivou, povraćaj ulaganja u obnovljive izvore energije je nizak, stoji u izveštaju renomirane norveške energetske analitičke firme Rystad Energy, koju je i Vlada Srbije angažovala za analizu domaćeg elektroenergetskog sektora.

Vetroelektrana

Vetrogeneratori (Foto: Pixabay)

U izveštaju se navodi da su kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije dostigla 494 mlrd USD u 2022. godini, u poređenju sa 446 mlrd USD ulaganja u naftu i gas, u istom periodu, prenosi poslednji Bilten Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS).

U saopštenju iz Rystad Energy navedeno je da je do sada povraćaj na projekte obnovljive energije (kao što su solarna fotonaponska energija i vetar), bio nizak i prvenstveno se oslanjao na subvencije kako bi se projekti doveli preko crte isplativosti, piše eKapija.

Analiza je pokazala je da trenutne spot cene u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Britaniji obezbeđuju povrat uloženih sredstava za 12 meseci ili manje.

Britanski portal oilprice.com, najveći sajt za analizu vesti iz oblasti energetike na svetu, podseća da je poslednji koji je stavio do znanja da su obnovljivi izvori energije "zabluda", bio Džefri Kuri (Jeffrey Currie) iz Goldman Sachs-a, navodi se u biltenu.

On je nedavno za CNBC rekao da je oko 3,8 biliona dolara uloženo u obnovljive izvore tokom protekle decenije, a ova ogromna investicija samo je pomerila udeo fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu sa 82% na 81%. Naglasio je da se ulaže u kapacitete OIE, ali da je faktor iskorišćenosti tih kapaciteta prilično nizak.

Zato je oilprice snagu OIE nazvao "trećom zabludom" Međunarodne agencije za energiju (IEA), koja, kako prenosi AERS, u World Energy Outlook 2022 navodi da bi globalna energetska kriza mogla ubrzati napuštanje fosilnih goriva i da će potražnja za njima, pre svega za gasom, dostići svoj maksimum u narednoj deceniji. IEA u istom dokumentu predviđa i da se "ruski izvoz fosilnih goriva nikada neće vratiti - ni u jednom od scenarija - na nivo iz 2021. godine".

- U roku od 10 godina, udeo Rusije u međunarodnoj trgovini nafte i gasa trebalo bi da se prepolovi - smatra Agencija sa sedištem u Parizu.

Oilprices ipak smatra da bi ovaj poslednji Svetski energetski pregled mogao ući u istoriju kao najnoviji prilog željama IEA, a ne kao odraz bilo kakve iole uverljive stvarnosti.

Prva zabluda: Smanjenje potražnje za ugljem

Pozivajući se na stav "bezmalo svih značajnijih analitičara", koji su rekli su da potražnja za ugljem nikada više neće rasti na globalnom nivou, a da će gas biti premostno gorivo do obnovljive energije, te da je sada potražnja za ugljem porasla zbog nedostatka gasa u Evropi, oilprice.com navodi:

- Političari, zajedno s IEA, izgleda veruju da će ovo kratkoročno povećanje potražnje prestati onog trenutka kada se tržišta gasa vrate u normalu. Problem sa ovim stavom je da se tržišta gasa neće vratiti u normalu za nedelju ili čak mesec dana. U stvari, malo je verovatno da će se tržišta gasa u Evropi ikada vratiti u normalu, jer normalno znači dobijanje 40% gasa EU iz Rusije.

Oilprice, koji stav o skorom kraju rasta potražnje za ugljem naziva "prvom zabludom" IEA, primećuje da bismo, "s obzirom na to da nova isporuka utečnjenog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a sporo zamenjuje izgubljene tokove ruskih cevovoda, mogli videti jaku potražnju za ugljem još nekoliko godina. A onda će Kina i Indija i dalje koristiti ugalj, jer će ostati jeftiniji od gasa, posebno LNG-a, čiju su cenu do neba podigli evropski kupci", prenosi eKapija.

Druga zabluda: Električna vozila

Što se tiče potražnje za naftom, čini se da IEA veruje da će je električna vozila ubiti počevši od sredine 2030-ih. Ipak, to bi iziskivalo proizvodnju, prodaju i upotrebu mnogo miliona električnih vozila, što je daleko od sigurnog zbog izvesne nestašice bakra i minerala, navodi Oilprice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;