PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

RGZ poziva građane da prijave korupciju

06.09.2022. | Danas

Analizirajući strukturu lanaca korupcije, Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama, i ocenio da je između građana i RGZ "ispletena čitava industrija iluzije" koja radi na koruptivnoj osnovi.

Ispletena je čitava mreža korupcije

Ispletena je čitava mreža korupcije (Foto: Pixabay)

Povodom antikorupcijske akcije iz RGZ su naveli da "posrednici", koristeći manipulacije, predstavljaju Zavod kao problem, koji može biti rešen samo putem nekoga ko "ima vezu" u katastru, prenosi Danas.

"Sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom, cilj je nove antikoruptivne akcije koju je pokrenuo RGZ kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije", naveli su u saopštenju.

Građane su zamolili da se uključe u rešavanje problema kako bi se zajedno borili protiv zloupotreba. Ukoliko građani dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika, mogu slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs da prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

Ocenili su i da se komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da reši problem i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh, piše Danas.

"Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih veza u katastru", istakli su iz RGZ i poručili da imaju nultu toleranciju na korupciju.

Preporuka građanima je da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;