INFONET-468X60-BANNER

U planu je izgradnja arheološkog parka u Vinči

25.08.2022. | eKapija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči, beogradska opština Grocka.

Arheološko nalazište Vinča

Arheološko nalazište Vinča (Foto: Gmihail at Serbian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 RS, via Wikimedia Commons)

Arheološko nalazište Belo brdo predstavlja najznačajnije kulturno dobro u naselju Vinča, na samoj obali, koje krije ostatke kulture od ranog neolita (5800. godina stare ere).

Dokument koji je izradio Urbanistički zavod Beograda tretira površinu od oko 52 hektara, na kojoj je planirana izgradnja arheološkog parka, saobraćajnih površina i infrastrukturnih objekata.

Arheološki park je planiran kao kompleks koji će činiti arheološko nalazište, centar za posetioce, naučno-istraživački centar neolita i arheo park.

Samo arheološko nalazište imaće trijažni centar sa prostorom za trijažu arheoloških ostataka, terenski depo, prostor za obradu materijala, foto laboratoriju, laboratoriju za konzervaciju, radionicu i prateće prostore (toalet i čajna kuhinja).

Centar za posetioce planiran je sa otvorenim i zatvorenim delom. Jednospratni objekat na 1,700 m2 podrazumeva sve prostore namenjene za prihvat turista, kao i prostore za rad zaposlenih u centru, infocentar, prostorije za prezentaciju i predavanja, suvenirnice, kafeterije i prateće sadržaje (toaleti, prostori za odlaganje stvari..).

Centar za posetioce na otvorenom obuhvatiće površinu od 2 ara. Uređen ozelenjeni prostor služiće za izlaganje eksponata i prezentacije, a imaće i baštu za ugostiteljski deo, kao i druge sadržaje u funkciji centra za posetioce, navodi se u dokumentu.

Naučno-istraživački centar neolita, kao treća celina budućeg arheološkog parka, planiran je na prostoru na kojem se trenutno nalazi objekat stare osnovne škole koja nije u funkciji. Centar će imati istraživački deo namenjen radu istraživača i prezentaciji, i smeštajni deo centra namenjen stacionarnom boravku istraživača.

Najzad, četvrta celina, arheo park, planira se kao uređena zelena površina koja posetiocima obezbeđuje pešački i biciklistički pristup do Centra za posetioce i celokupnog Arheološkog parka.

Kako se navodi, u viskokokvalitetno uređenom parku biće obezbeđeni različiti tematski sadžaji, a pre svega prezentacija ambijenta u kojima su se odvijale svakodnevne aktivnosti neolitskih stanovnika Vinče, izložbe, radionice na otvorenom i prostori za odmor i relaksaciju. Park će biti povezan i sa Dunavom i rekom Bolečicom, a pešačkim stazama i samom arheološkom nalazištu.

U delu parka planiran je parking za automobile (oko 250 parking mesta) i turističke autobuse (oko 10 autobusa), kao i informativni i tehnički blok za potrebe kontrole pristupa i održavanja kompleksa (garažni prostor, održavanje, pranje vozila i mehanizacije)

Kada je reč o saobraćajnim vezama, u planu je nova ulica Povljenska i proširenje Vinčanske ulice.

U planu je i gradnja biciklističkih staza kontinuirano duž reka Dunav i Bolečica, skela "Vinča" i pristanište "Vinča" za pristup manjih turističkih brodova i plovila javnog prevoza u okviru novog vodnog javnog prevoza Beograda (istočni koridor: Savsko pristanište – Karaburma – Višnjica – Velikoselski rit – Forkontumac – Pančevo – Vinča – Ritopek – Grocka).

Od infrastrukturnih objekata, između ostalog, planirana je izgradnja i rekonstrukcija obaloutvrde, a u zoni priobalja moguće je, dodaje se, postaviti i scene za kulturno-umetničke manifestacije.

Predlaže se i korišćenje obnovljivih izvora energije jer zbog udaljenosti snabdevanje lokaliteta gasom neizvesno.

Rešenje grejanja i pripreme tople vode viđeno je, pored ostalog, i u hidro-geotermalnoj energiji, jer postoje indicije da na prostoru Vinče ima termalnih voda temperature i preko 80 stepeni Celzijusa.

Strategijskim planom razvoja turizma Beograda planirano je i formiranje botaničke bašte u okviru arheološkog parka, kao i arheo-safari, zeleni lavirint, restoran na vodi..., ukoliko država nađe sredstava za te dodatne sadržaje, ali se oni u ovom dokumentu ne pominju.

A kako će arheološki park Belo brdo izgledati nećemo znati pre polovine septembra, s obzirom da je rok za predaju radova za izradu idejnog rešenja na konkursu raspisanom u martu, sa 8. avgusta pomeren na 4. septembar, prenosi eKapija.

Objavljivanje rezultata konkursa, kako su nam potvrdili u Udruženju arhitekata Srbije koje je sprovodilac konkursa, umesto 1. pomereno je na 15. septembar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;