INFONET-468X60-BANNER

Sistemsko rešenje za velike raspone

30.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Most preko Save kod Šapca dužine 1352m je najveći objekat na novoj deonici puta Ruma-Šabac-Loznica. Deonica od Rume do mosta preko Save kod Šapca u dužini od 21km projektovana je kao autoput, dok je ostatak deonice do Loznice u dužini od 55km predviđen za brzu saobraćajnicu.

Most preko Save kod Šapca

Most preko Save kod Šapca (Foto: Peri)

Najzahtevniji deo za realizaciju predstavljala je glavna mostovska konstrukcija, sandučastog poprečnog preseka sa rasponima od 40m do 155m. Centralni rasponi su izvođeni tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Pod zaštitom larsen talpi, u vodi su izvedena dva stuba kompleksne geometrije kombinacijom VARIO GT 24 zidnih oplata i CB penjajuće oplate. Na stubovima su potom, pri visinama većim od 12m, izvedeni masivni oslonci – starteri, korišćenjem SB ramova i VARIO GT 24 zidne oplate od drvenih nosača. Na startere je montirano ukupno 4 para VARIOKIT VBC krletki, koje su prilagođavane promenljivoj geometriji i pomerane u potpunosti na hidraulični pogon, što je značajno doprinelo uštedi vremena. Ovom tehnologijom je glavni nosač izvođen simultano sa oba stuba, napredujući u segmentima od 5m istovremeno u oba smera.

Most preko Save kod Šapca

Most preko Save kod Šapca (Foto: Peri)

Zahvaljujući naprednoj logistici kompanije PERI, pravovremeno je isporučen predmontirani VARIOKIT VBC sistem za čije dopremanje je bilo potrebno preko 35 kamiona. Tom prilikom je klijent, iako bez prethodnog iskustva sa ovim sistemom, uspešno osposobljen za samostalno korišćenje sistema koji pored monterskog rada podrazumeva i veštine u rukovođenju hidrauličkim presama pomoću kojih se vrši pomeranje konstrukcije od preko 80t na naredni takt betoniranja.

Najveći deo konstrukcije mosta, izvođen je na PERI UP Flex skeli postavljenoj na nasipu koja je dostizala visine do 12m. Kombinacijom TRIO i MULTIFLEX sistema oplate omogućeno je brzo betoniranje kontinualnih nosača sandučastog poprečnog preseka promenljive geometrije.

Poseban izazov za realizaciju projekta predstavljao je kratak rok za izvođenje druge od tri celine glavne mostovske konstrukcije dugačke 2x220m od svega 5 meseci. Takav rok uslovljen je trajanjem perioda niskog vodostaja koji je prevaziđen zahvaljujući logističkoj podršci kompanije PERI. Dodatne mere opreza preduzete su izradom grudobrana od lomljenog kamena kao i formiranjem teške skele od VST tornjeva i ALPHAKIT rešetki postavljenim na svakih 12-14m kako bi se omogućio bolji protok incidentne vode u slučaju pojave vodostaja na koti višoj od nasipa i grudobrana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;