IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kako odabrati pločice za kuhinju?

04.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kada pomislimo na enterijer kuhinje, pored šporeta, frižidera i sudopere, neka od prvih asocijacija su i pločice za kuhinju. Bez njih ne ide. Setite se samo detinjstva, bakine kuhinje, šerpe na tufne i onih pločica na cvetiće. To su bila vremena. Baka je imala da bira između tih na cvetiće i onih sa romboidima.

Vi danas u moru ponude treba da izaberete one prave, koje će izgledati bar upola dobro kao bakine i koje će definisiti ne samo vaš kuhinjski prostor, već i vas same. Pitate se, kako to učiniti? Evo nekih smernica o tome šta treba da znate.

Keramičke pločice su zahvalne za postavljanje, ali granitne su otpornije na habanje (Foto: Pixabay)

Da li vam pločice pristaju

Drugim rečima, kuhinjske pločice moraju biti u skladu sa vašom kuhinjom. Nije isto da li su vaši elementi kuhinjskog nameštaja klasični, drveni ili moderni. Uz klasičnu kuhinju idu pločice sa oblim ivicama i fugnama, dok kod moderne varijante birate kuhinjske pločice sa retifikovanim ivicama, koje je moguće postaviti uz minimalnu fugnu, zbog tehnologije finog sečenja.

Da znate razliku u materijalima

Pločice se međusobno razlikuju po materijalu od koga su napravljene. Kada su kuhinjske pločice u pitanju treba znati da su keramičke pločice veoma zahvalne kada je postavka, ugradnja, uklapanje u eneterijer i održavanje u pitanju.  Međutim, tanje su, mekše i manje otporne u odnosu na granitne pločice. Granitne su znatno otpornije na habanje, hemiju i masnoće. A po dizajnu mogu vam ponuditi glazirani sjaj i neglazirani mat efekat. Granitne pločice su veoma kvalitetne, jake, otporne na fizički i hemijski pritisak i kao takve veoma zahvalne, naročito kao podne kuhinjske pločice.

Nije isto podna i zidna pločica

Jasno je da treba napraviti razliku između zidnih i podnih pločica. Razlika nije samo u dimenzijama i izgledu pločica, nego i u njihovom sastavu i načinu izrade. Čak i ako se podne koriste kao zidne, zidne pločice nikada ne mogu biti postavljene na pod, jer su manje otporne i klizne. Da biste bili sigurni da je određena podna pločica odgovarajuća za vašu kuhinju, proverite da li je atestirana i da li ima oznaku R9. Ako je tako, izabrali ste pravu.

Veličina je bitna

Iako smo navikli da su u starim kuhinjama postavljane pločice manje više sličnog formata, danas baš i nije takva situacija. Tržište nam pored standarnih pravougaonih dimenzija nudi i pločice, obično kvadratnog oblika, dimenzija 30x30cm ili 60x60cm. Posebno su atratktivni modeli, najčešće imitacija materijala, dimenzija 15x60cm i 20x80cm. Ako vam prostor dozvoljava, i imate velike površine koje je potrebno pokriti, tu su i gabaritni komadi, ekskluzivne pločice velikog formata i od 300x120cm.

Samo vaše pločice

Pored veličina, današnje pločice su posebne kada je dizajn u pitanju. Umesto, spomenutih cvetića i romboida, danas imamo kuhinjske pločice koje svojim izgledom oponašaju prirodne materijale. Ta je sličnost toliko velika da je ponekad veoma teško prepoznati da li je u pitanju pravo drvo i kamen, ili su postavljene pločice. Pored modernih prirodnih tonova imitacije drveta, kamena ili mermera, tu su i nezaboravni mozaici, koji svoju lepotu nose kroz vreme i mogu se iskombinovati kao upečatljiv dekor.

Sada, kada ste sve ovo pročitali, skuvajte kafu, zagledajte se u svoju kuhinju i razmislite koji dezen pločica bi joj najviše pristajao, i koji bi na najbolji način povezao prostor sa vama kao svakodnevnim korisnikom. A potom krenite u poteru za kuhinjskim pločicama koje će na najbolji način odgovoriti vašim zahtevima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;