INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sve je spremno za početak bušenja tunela na Fruškogorskom koridoru

21.07.2022. | Blic

U maju 2021. godine započeta je izgradnja najdužeg tunela u Srbiji, koji će biti deo Fruškogorskog koridora, a prolazi tačno ispod Fruške gore. Radovi se neprestano odvijaju na dva lokaliteta, sa novosadske strane planine, kao i sa iriške strane, na mestima ulaza u budući tunel.

Završetak radova očekuje se u martu 2024. godine

Završetak radova očekuje se u martu 2024. godine (Foto: Pixabay)

Sa severne strane Fruške gore, bliže Novom Sadu, urađen je veliki deo pripremnih radova pre početka samog kopanja tunela. Ulaz u tunel biće na samom početku Iriškog venca, nedaleko od mesta gde se sada razdvajaju dva smera saobraćajnice koja je danas jedina opcija onima koji ovuda "preskaču" Frušku goru, navodi Blic.

Potporni zid je završen, tu su i objekti za radnike, a vidi se napredak i na prilazu koji će u budućnosti biti saobraćajnica sa četiri trake, širine 16 metara. Samim tim, tunel će biti "dvocevni", baš kao i tunel na ulazu u Novi Sad, kod Mišeluka, koji vodi direktno na Most slobode. Ipak, ovaj ispod Fruške gore biće najduži u Srbiji, a nakon 3,5 kilometra (tačno 3.480 metara) svetlost će ugledati tačno u podnožju planine, odmah ispred Iriga, prenosi portal Gradske info.

Radovi se odvijaju i sa te strane, a primetno je da je raskrčen prostor za dolazak mašina i opreme, kao i da je urađen kamp za radnike a uskoro se očekuje dolazak mašina za bušenje i početak iskopavanja samog tunela.

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao "put za bekstvo" pokvarenim kamionima, proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, a prolazi za pešake na svakih 300 metara. Tunel će biti pokriven kamerama kojima će se upravljati iz kontrolnog centra u kome će se voditi računa i o zagađenju u tunelu.

Mart 2025. godine je ugovoren kao rok za završetak svih radova na ovoj deonici, ali izvođač radova "CRBC" je uveren da će radovi biti gotovi već u martu 2024. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;