INFONET-468X60-BANNER

Akustik Term E700: Testiranje zvučne izolacije u Kraljevim Čardacima na Kopaoniku

05.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Akustik Term E700, višenamenski porozni apsorber zvuka, kompanija Tritonex d.o.o. proizvodi u vidu filcanog tepiha od fino raščešljanih pamučnih vlakana povezanih smolom. Akustik Term E700 dolazi u debljinama od 1, 2 i 3cm, a standardne dimenzije su 1090x920mm. Ono što izdvaja ovaj proizvod u odnosu na konkurentske su rezultati ispitivanja koji ovaj proizvod čine najboljim materijalom na tržištu za upotrebu u sistemu plivajućih podova.

Testiranje zvučne izolacije

Testiranje zvučne izolacije (Foto: Tritonex)

Ispitivanje zvučne izolacije

Radi dokazivanja akustičkih karakteristika, stručnjaci sa Instituta IMS su nedavno merili vrednost udarne buke u novom objektu Kraljevih Čardaka na Kopaoniku gde je ugrađen AKUSTIK TERM. Ispitivanja izolacije od zvuka udara međuspratnih konstrukcija u objektu rađena su na tavanici bez plivajućeg poda (tzv. gola tavanica) i tavanici sa plivajućim podom u koji je ugrađen AKUSTIK TERM debljine 1cm.

Merenje je rađeno taping mašinom. Tokom merenja pet tegova mase 0,5kg padaju u ravnomernom ritmu svaki po dva puta u sekundi. Nivo udarnog zvuka dobija se merenjem nivoa zvuka u donjoj prostoriji, kada se u gornjoj prostoriji međuspratna konstrukcija pobuđuje takozvanom taping mašinom.

Uslovi ispitivanja

Ispitivanje izolacije od zvuka udara izvršeno je u zatečenom stanju tavanica između izabranih prostorija, uključujući i zatečeno stanje prostorija.

Za ispitivanje su izabrane sledeće pozicije:

  • Tavanica između pomoćnih prostorija (ostava za sobaricu) na 2. spratu i u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice bez plivajućeg poda;
  • Tavanica između dnevnih soba apartmana br. 19 na 2. spratu i apartmana br. 26 u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice sa  plivajućim podom u koji je ugrađen Akustik Term debljine 1cm.

Rezultati ispitivanja

Normalizovani nivo zvuka udara tavanice između pomoćnih prostorija (ostava za sobaricu) na 2. spratu i u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice bez plivajućeg poda (tzv. gola tavanica) iznosi L'nw= 92dB.

Normalizovani nivo zvuka udara tavanice između dnevnih soba apartmana br. 19 na 2. spratu i apartmana br.26 u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice sa plivajućim podom u koji je ugrađen uzorak AKUSTIK TERM debljine 1 cm iznosi L'nw= 61dB.

Tavanica ZADOVOLJAVA poboljšanu zvučnu izolaciju, izmerena vrednost odstupa u povoljnom smeru (za nivo zvuka udara za 8dB ili niže).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;