IZOLACIJA-468X60-BANNER

Akustik Term E700: Testiranje zvučne izolacije u Kraljevim Čardacima na Kopaoniku

05.07.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Akustik Term E700, višenamenski porozni apsorber zvuka, kompanija Tritonex d.o.o. proizvodi u vidu filcanog tepiha od fino raščešljanih pamučnih vlakana povezanih smolom. Akustik Term E700 dolazi u debljinama od 1, 2 i 3cm, a standardne dimenzije su 1090x920mm. Ono što izdvaja ovaj proizvod u odnosu na konkurentske su rezultati ispitivanja koji ovaj proizvod čine najboljim materijalom na tržištu za upotrebu u sistemu plivajućih podova.

Testiranje zvučne izolacije

Testiranje zvučne izolacije (Foto: Tritonex)

Ispitivanje zvučne izolacije

Radi dokazivanja akustičkih karakteristika, stručnjaci sa Instituta IMS su nedavno merili vrednost udarne buke u novom objektu Kraljevih Čardaka na Kopaoniku gde je ugrađen AKUSTIK TERM. Ispitivanja izolacije od zvuka udara međuspratnih konstrukcija u objektu rađena su na tavanici bez plivajućeg poda (tzv. gola tavanica) i tavanici sa plivajućim podom u koji je ugrađen AKUSTIK TERM debljine 1cm.

Merenje je rađeno taping mašinom. Tokom merenja pet tegova mase 0,5kg padaju u ravnomernom ritmu svaki po dva puta u sekundi. Nivo udarnog zvuka dobija se merenjem nivoa zvuka u donjoj prostoriji, kada se u gornjoj prostoriji međuspratna konstrukcija pobuđuje takozvanom taping mašinom.

Uslovi ispitivanja

Ispitivanje izolacije od zvuka udara izvršeno je u zatečenom stanju tavanica između izabranih prostorija, uključujući i zatečeno stanje prostorija.

Za ispitivanje su izabrane sledeće pozicije:

  • Tavanica između pomoćnih prostorija (ostava za sobaricu) na 2. spratu i u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice bez plivajućeg poda;
  • Tavanica između dnevnih soba apartmana br. 19 na 2. spratu i apartmana br. 26 u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice sa  plivajućim podom u koji je ugrađen Akustik Term debljine 1cm.

Rezultati ispitivanja

Normalizovani nivo zvuka udara tavanice između pomoćnih prostorija (ostava za sobaricu) na 2. spratu i u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice bez plivajućeg poda (tzv. gola tavanica) iznosi L'nw= 92dB.

Normalizovani nivo zvuka udara tavanice između dnevnih soba apartmana br. 19 na 2. spratu i apartmana br.26 u potkrovlju PK1 kao reprezent tavanice sa plivajućim podom u koji je ugrađen uzorak AKUSTIK TERM debljine 1 cm iznosi L'nw= 61dB.

Tavanica ZADOVOLJAVA poboljšanu zvučnu izolaciju, izmerena vrednost odstupa u povoljnom smeru (za nivo zvuka udara za 8dB ili niže).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;