INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Investiranje u solarne panele isplati se nakon 6-7 godina

24.05.2022. | Blic

Oni koji žele da pređu na sistem solarne proizvodnje energije pitaju se koliko solarnih panela je potrebno za njihovo domaćinstvo i koliko je to isplativo.

Investicija se isplati za 6-7 godina

Investicija se isplati za 6-7 godina (Foto: Pixabay)

Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele je raspisan još u septembru. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela je da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se ujedno čuva zdravlje životne sredine, a računica je jasna.

Solarni panel košta u proseku oko 4.000 evra, a da pola te sume subvencioniše država, što znači da se investicija od 2.000 evra isplati za šest do sedam godina, dok je radni vek solarnih panela i do 25 godina, izveštava Blic.

Još konkretnija računica resornog ministarstva je i da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i da se takav isplati se za oko šest godina.

- To znači da govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će građani plaćati samo fiksni deo, rekli su za Blic u resornom ministarstvu.

Ono što je potrebno da učinite kako biste saznali koliko solarne energije je potrebno vašem domu, jeste da izračunate ukupnu količinu energije koju vaše domaćinstvo troši, u kilovat-satima.Potrošnja praktično određuje i veličinu solarnog sistema.

Količina novca koju je dobila svaka lokalna samouprava zavisi od broja stanovnika na njenoj teritoriji. Maksimalni iznos sredstava podsticaja koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti po jedinici lokalne samouprave je 200 miliona dinara za gradove koji imaju više od dva miliona stanovnika.

Oni koji imaju između 100.000 i milion stanovnika dobiće po 100 miliona dinara, dok će opštine u kojima živi više od 50.000, a manje od 100.000 ljudi moći da iskoriste po 50 miliona dinara subvencija. Opštine koje imaju manje od 50.000 stanovnika moći će da konkurišu za subvenciju od maksimalnih 25 miliona dinara.

Procedura za ugradnju solarnih panela je pojednostavljena. Za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove domaćinstava ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola, prikupi veliki broj neophodnih papira.

Nadležni su radili na tome da se ta procedura značajno skrati i pojednostavi i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca.

Sada više nije potrebna građevinska dozvola, već samo odobrenje lokalne samouprave, navodi Blic.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, dostupan je i na njihovom sajtu Ministarstva energetike, i u njemu se precizira i subvencija koju žele da dobiju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju, opet u zavisnosti od namene subvencije.

Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, kao i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuje na postojeće instalacije u stanu i kući. Prva adresa svakako je lokalna samouprava.

Stupanjem na snagu novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije odlučeno je da će građani moći bez plaćanja administrativnih taksi i izrade tehničke dokumentacije da postavljaju solarne panele i proizvode energiju za sopstvene potrebe do 50 kilovata.

Ovo znači da svaki građanin kao kupac-proizvođač može da postavi solarni sistem i prikuplja sunčevu energiju za svoje domaćinstvo, bez ijednog papira koji se tiče Zakona o planiranju i izgradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;