INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

RGZ pustio u rad Registar investicijskih lokacija Srbije

24.05.2022. | Beta

Juče je Republički geodetski zavod (RGZ) pustio u rad Registar investicijskih lokacija Srbije, u punom kapacitetu, a to će omogućiti da domaći i strani investitori na jednom mestu dobiju podatke o potencijalnim lokacijama za ulaganje, čime će se, kako je istaknuto, doprineti bržem razvoju Srbije.

Važno je da investitori imaju uvid u vlasništvo, terete, vrednost parcele i mogućnost izgradnje na parceli

Važno je da investitori imaju uvid u sve podatke o parceli (Foto: Pixabay)

Direktor RGZ-a Borko Drašković kazao je novinarima da registar integriše geoprostorne podatke s drugim podacima važnim za investiranje i da je od danas dostupno da se u taj sistem uključe sve lokalne samouprave u Srbiji, pored 19 gradova i opština koji su učestvovali u pilot projektu, prenosi Beta.

- Do danas u pilot fazi bili su dostupni podaci koji obuhvataju i lokacijske uslove za 19 lokalnih samouprava u digitalnom formatu, a od danas sve lokalne samouprave koje žele mogu da se priključe - kazao je Drašković i istakao da je registar urađen kroz tvining projekat sa katastarskom agencijom Švedske.

Istakao je da je registar dostupan na sajtu RGZ, naglasivši da je cilj da se stvori moderan katastar u Srbiji koji će omogućiti da svaka parcela ima četiri elementa - vlasništvo, tereti, vrednost parcele i mogućnost izgradnje na parceli.

Prema njegovim rečima, RGZ će podržati sve lokalne samouprave koje žele da se nađu u registru i zato će omogućiti obuku za njihove predstavnike.

- U saradnji sa lokalnim samoupravama kroz ovaj Registar možemo da napravimo bolji privredni ambijent koji će povećati bruto nacionalni dohodak, odnosno privredni kapacitet cele Srbije. Doći će kvalitetniji investitori koji će unaprediti društvo u celini - naglasio je Drašković.

Registar, kako je dodao, treba da podstakne razvoj privrede u svim sredinama, da pomogne razvoju digitalizacije, odnosno održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Objasnio je da će sistem omogućiti i da se vidi potencijal okruženja lokacije koja zanima investitora, odnosno infrastruktura u okruženju, a time i potencijal za dalje proširenje proizvodnih pogona ili poslovanja, jer će znati da li je u okruženju nacionalnog parka ili nekih lokacija pogodnih za dodatna ulaganja.

- Znaćete sve podatke o okruženju kako bi se kvalitetnije planiralo i niko neće moći da vas dovede u zabludu šta je moguće da se uradi na određenoj parceli, a šta ne - kazao je Drašković.

Šefica sektora ambasade Švedske u Srbiji za saradnju i razvoj Karin Mekdonald smatra da je saradnja RGZ i Agencije za katastar Švedske na ovom projektu bila značajna.

- Katastar i mapiranje su izuzetno važni, jer donose sigurnost oko vlasništva nad nepokretnostima. Važno je za građane kao vlasnike, ali i za firme, institucije vlasti i banke - rekla je ona.

Ona je naglasila da je transparentan i otvoren prikaz vlasništva nad nepokretnostima bitan, jer se može iskoristiti kao zalog ili hipoteka za kreditiranje, prenosi Beta.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić rekao je da su Švedska agencija za razvoj (SIDA) i RGZ uradili odličan projekat kojim je proizveden još jedan od korisnih alata za rad sa investitorima.

Gazdić smatra da će projekat omogućiti nove investicije koje će ubrzati razvoj Srbije.

- Bitno je da baze lokacija budu ažurno i ispravno predstavljene, da bi imali dobar alat kojim možemo da predstavimo nove investicione mogućnosti - rekao je on.

U Domu Narodne skupštine Srbije juče je predstavnicima loklanih samouprava prezentovan novi Registar GRZ-a na završnoj konferenciji projekta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;