INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako rešiti problem gljivica i buđi u stambenim i zatvorenim prostorijama?

05.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Osim što ne izgledaju lepo, gljivice svojom prisutnošću ugrožavaju naše zdravlje jer mogu izazvati kašalj, suzenje očiju, curenje nosa, a posebno su opasne za astmatičare. Najčešće se pojavljuju zbog zadržavanja vlage na zidovima.

Zašto nastaju gljivice i buđ u unutrašnjim prostorima?

U svakom grejanom prostoru nastaje vodena para. Njena količina zavisi od više faktora, a najviše od "proizvodnje" pare, ventilacije i temperaturne razlike.

U svakoj kući ili stanu postoje izvori pare, a to mogu biti i sami ljudi koji disanjem i isparavanjem proizvode dnevno od 2 do 5L vodene pare. Tu je i kuvanje, kupanje, sušenje veša, što dodatno povećava količinu pare.

Nastaje pritisak vodene pare na okolne zidove i plafon. On se meri se u milibarima i nama je neprimetan, ali bitno utiče na mikroklimu prostora.

U zimskom periodu, spoljni zidovi grejanih prostorija izloženi su razlici temperature. U kontaktu sa hladnim zidom, para se hladi i kondenzuje.

Proces je vrlo sličan pojavi rošenja ogledala u toplom kupatilu, samo mnogo sporiji. Na vlažnim mestima se nastanjuju spore gljivica i buđi i razvijaju se mikroorganizmi.

Kako rešiti problem?

Podizanje temperature ugradnjom toplotne izolacije predstavlja najefikasnije rešenje problema kondenzacije. Građevinske elemente potrebno je izolovati toliko da temperatura površine bude veća od temperature rosišta, a pri tome vodeći računa o paropropusnosti slojeva kako bi se vodena para efikasno odvodila iz konstrukcije.

Uraditi kvalitetnu termoizolaciju je najbolje rešenje, ali iziskuje značajna finansijska sredstva i opsežan građevinski zahvat.

Sanacija problema kondenzacije temelji se na podizanju temperature unutrašnje površine zida iznad temperature rosišta ili sniženju vlage u vazduhu isušivanjem ili provetravanjem.

Izvođenje dodatne toplotne izolacije sa spoljašnje strane je zahtevno i skupo pa se zato problem najčešće sanira korišćenjem termo premaza na unutrašnjim površinama.

Draco Clean 600

Draco Clean 600 (Foto: Draco)

Pojava gljivica i buđi najčešći su indikator da na hladnim zidovima dolazi do kondenzacije. Sanacija započinje zaštitom okolnih površina i nanošenjem sredstva za odstranjivanje gljivica, buđi i algi DRACO CLEAN 600. Proizvod se nanosi na površinu prskanjem i ne razređuje se. On ne sadrži hlor i kiseline, a nakon nanošenja potrebno je ostaviti ga da deluje 24h.

Površinu zatim treba očistiti od mrtvih gljivica i buđi, a sve labave delove treba odstraniti i sanirati. Zatim se nanosi termo premaz DRACO SHIELD 600 koji se razređuje sa 10-15% vode i nanosi u dva sloja četkom ili valjkom, a ako je pojava gljivica i buđi bila izrazita nanosi se i treći sloj uz utrošak materijala od 100g/m2.

termo premaz DRACO SHIELD 600

Termo premaz DRACO SHIELD 600 (Foto: Draco)

Termo premazi zbog prisustva specijalnih šupljih punila imaju smanjenu toplotnu provodljivost i na taj način podižu temperaturu površine.

DRACO SHIELD 600 zahvaljujući šupljim staklenim kuglicama ima 10 puta manji koeficijent toplotne provodljivosti od betona i na taj način održava površinu toplom, a prostor čini ugodnim i zdravijim za boravak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;