PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kako rešiti problem gljivica i buđi u stambenim i zatvorenim prostorijama?

05.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Osim što ne izgledaju lepo, gljivice svojom prisutnošću ugrožavaju naše zdravlje jer mogu izazvati kašalj, suzenje očiju, curenje nosa, a posebno su opasne za astmatičare. Najčešće se pojavljuju zbog zadržavanja vlage na zidovima.

Zašto nastaju gljivice i buđ u unutrašnjim prostorima?

U svakom grejanom prostoru nastaje vodena para. Njena količina zavisi od više faktora, a najviše od "proizvodnje" pare, ventilacije i temperaturne razlike.

U svakoj kući ili stanu postoje izvori pare, a to mogu biti i sami ljudi koji disanjem i isparavanjem proizvode dnevno od 2 do 5L vodene pare. Tu je i kuvanje, kupanje, sušenje veša, što dodatno povećava količinu pare.

Nastaje pritisak vodene pare na okolne zidove i plafon. On se meri se u milibarima i nama je neprimetan, ali bitno utiče na mikroklimu prostora.

U zimskom periodu, spoljni zidovi grejanih prostorija izloženi su razlici temperature. U kontaktu sa hladnim zidom, para se hladi i kondenzuje.

Proces je vrlo sličan pojavi rošenja ogledala u toplom kupatilu, samo mnogo sporiji. Na vlažnim mestima se nastanjuju spore gljivica i buđi i razvijaju se mikroorganizmi.

Kako rešiti problem?

Podizanje temperature ugradnjom toplotne izolacije predstavlja najefikasnije rešenje problema kondenzacije. Građevinske elemente potrebno je izolovati toliko da temperatura površine bude veća od temperature rosišta, a pri tome vodeći računa o paropropusnosti slojeva kako bi se vodena para efikasno odvodila iz konstrukcije.

Uraditi kvalitetnu termoizolaciju je najbolje rešenje, ali iziskuje značajna finansijska sredstva i opsežan građevinski zahvat.

Sanacija problema kondenzacije temelji se na podizanju temperature unutrašnje površine zida iznad temperature rosišta ili sniženju vlage u vazduhu isušivanjem ili provetravanjem.

Izvođenje dodatne toplotne izolacije sa spoljašnje strane je zahtevno i skupo pa se zato problem najčešće sanira korišćenjem termo premaza na unutrašnjim površinama.

Draco Clean 600

Draco Clean 600 (Foto: Draco)

Pojava gljivica i buđi najčešći su indikator da na hladnim zidovima dolazi do kondenzacije. Sanacija započinje zaštitom okolnih površina i nanošenjem sredstva za odstranjivanje gljivica, buđi i algi DRACO CLEAN 600. Proizvod se nanosi na površinu prskanjem i ne razređuje se. On ne sadrži hlor i kiseline, a nakon nanošenja potrebno je ostaviti ga da deluje 24h.

Površinu zatim treba očistiti od mrtvih gljivica i buđi, a sve labave delove treba odstraniti i sanirati. Zatim se nanosi termo premaz DRACO SHIELD 600 koji se razređuje sa 10-15% vode i nanosi u dva sloja četkom ili valjkom, a ako je pojava gljivica i buđi bila izrazita nanosi se i treći sloj uz utrošak materijala od 100g/m2.

termo premaz DRACO SHIELD 600

Termo premaz DRACO SHIELD 600 (Foto: Draco)

Termo premazi zbog prisustva specijalnih šupljih punila imaju smanjenu toplotnu provodljivost i na taj način podižu temperaturu površine.

DRACO SHIELD 600 zahvaljujući šupljim staklenim kuglicama ima 10 puta manji koeficijent toplotne provodljivosti od betona i na taj način održava površinu toplom, a prostor čini ugodnim i zdravijim za boravak.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;