IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Građani se protive najavljenoj gradnji u Skojevskom naselju kod Košutnjaka

21.03.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Beograd je nedavno stavio na javni uvid Plan detaljne regulacije prostorno-istorijske celine Topčider. Ovim je obuhvaćeno i Skojevsko naselje koje se nastavlja na Košutnjak.

Skojevsko naselje

Plan regulacije Skojevskog naselja (Foto: Urbanistički zavod Beograda)

Izmenama plana regulacije u Skojevskom naselju predviđa se izgradnja preko 400 stanova i dva vrtića, a broj stanovnika će se po realizaciji plana povećati sa 5.963 na 7.047.

Predviđena je zamena cevovoda, izgradnja dve trafostanice i nove toplovodne mreže. U planu je i proširenje Ulice kneza Višeslava, kao i izgradnja biciklističke staze i parkinga.

Stanovnici naselja su zabrinuti da će ostati bez dela zelene površine i da će doći do potpunog kolapsa u saobraćaju koji je i sada preopterećen. Slažu se da su potrebna nova parking mesta, ali ne nauštrb zelenih površina i protive se izgradnji novih zgrada.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su proteklog vikenda pišući prigovore na predložene izmene, a najavljuju i proteste.

U borbi za očuvanje ovog naselja stanarima pomaže pokret Bitka za Košutnjak, zahvaljujući kome se, za sada, odustalo od seče šume i izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Avala filma, na području Košutnjaka.

Plan je na javnom uvidu do 4. aprila.

 

Komentari: 1

Сузана Нићифоровић 21.03.2022 21.32.10

U Opštem delu Plana detaljne regulacije prostorno kulturno-istorijske celine Topčider - II faza, pod tačkom 1 - Polazne osnove navedeno je sledeće: "Opšti ciljevi izrade plana detaljne regulacije su definisanje javnog interesa, unapređenje postojeće saobraćajne mreže, čuvanje i unapređenje postojećih zelenih i saobraćajnih površina, smanjenje deficita parking mesta, definisanje kapaciteta i uvođenje urbanog reda, obezbeđivanje potrebnih kapaciteta tehničke infrastrukture i unapređenje urbaniteta prostora". Predlažem gradskim vlastima da uvedu urbani red i unaprede urbanitet u nehigijenskim naseljima duž ibarske magistrale, na Čukaričkoj padini, na Banjici i više desetina drugih lokacija u gradu, a da probleme sa manjkom parking prostora u Skojevskom naselju reše bez izgradnje novih stambeno-komercijalnih objekata i tobožnjeg unapređenja zelenih površina. Investitorski urbanizam se već godinama predstavlja kao javni interes i briga za očuvanje životne sredine, a istina je da svaka nova gradnja i povećanje broja stanovnika ima isključivo negativne efekte po stanovništvo - smanjenje i zagađenje životnog prostora. Bitka za životnu sredinu postepeno prerasta u bitku za goli život!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...

;