INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EPS raspisao tender - potrebne geodetske usluge za izgradnju vetrogeneratora u Kostolcu

16.12.2021. | eKapija

Raspisana je javna nabavka geodetskih usluga za potrebe vetroelektrane Kostolac. Elektroprivredi Srbije potrebne su geodetske usluge za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore na području katastarskih opština Kostolac selo, Bradarac, Klenovnik i Ćirikovac, na različitim lokacijama u okviru Kostolačkog ugljenog basena.

Ilustracija - vetroelektrana

Ilustracija - vetroelektrana (Foto: Pixabay)

Kako je precizirano u tenderu, geodetske usluge podrazumevaju snimanje i izradu katastarsko-topografskih planova za potrebe izrade projektne dokumentacije u analognom i digitalnom obliku, za područje 20 novih lokacija za vetrogeneratore, zatim geodetsko snimanje i izradu projekta parcelacije i preparcelacije, izradu elaborata, nabavku betonskih belega za obeležavanja pojasa eksproprijacije i granica formiranih parcela, kao i konsultantske usluge geodetskog stručnjaka.

Tender je otvoren do 30. decembra.

Podsetimo, projekat izgradnje vetroelektrane Kostolac na lokalitetu Kostolačkog ugljenog basena, tačnije na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac, je u toku. Kako je prvobitno najavljeno, planirana snaga prvog EPS-ovog vetroparka je 66MW, a stubovi sa vetrogeneratorima planirani su na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno.

Iz EPS-a je ranije rečeno da se VE Kostolac gradi sa ciljem povećanja i diversifikacije energetskih resursa zemlje i smanjenja emisije CO2. Investicija se finansira na osnovu ugovora sa nemačkom razvojnom bankom KfW vrednog 80 mil EUR, a EPS se obavezao da će uložiti još 15 mil EUR.

Najava ušestostručenja planiranih lokacija za vetropark Kostolac stiže usred ozbiljne domaće energetske krize vezane za proizvodnju struje u srpskim termoelektranama zbog koje, prema rečima ministarke energitike, oko 30% sistema Elektroprivrede Srbije ne fukcioniše, a bez struje je 9.000 korisnika.

Interesantno je da ova najava dolazi i samo dan nakon što je direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić na sinoćnoj sednici Vlade rekla da je "ukoliko izvori iz vetra i solara pređu 20% u ukupnom portfoliju jedne zemlje, vrlo rizično i teško balansirati sistem".

"Mi smo videli ovih par dana šta je to inertna energija iz vetra koja je ovih dana padala do nule, što je dovelo do toga da se kupuje skupa havarijska struja", kazala je Matejić, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da smo "plaćali i trošili novac zbog balansiranja vetra a nismo imali ništa suštinski od te energije", te da je "kriv što je slušao lažne ekološke stručnjake, što nismo ušli u (remont TE) Kostolac ranije, što nismo išli sa Kolubarom B, ali da smo srećom Kostolac pokrenuli, jer sad ne bismo uopšte imali struje".

Ova nabavka za VE Kostolac raspisana je nekoliko dana nakon najave u okviru Nacrtu Programa ekonomskih reformi za period od 2022. do 2024. godine, da država planira da uloži oko 3 mlrd EUR u državne projekte vetroelektrana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;