INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Početkom januara novi poziv za zamenu prozora i vrata, kao i ugradnju solarnih panela

26.11.2021. | RTS

Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, najavio je aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom "Okreni na zeleno". Naveo je da je interesovanje građana za zamenu vrata i prozora veliko. To je značajno jer Srbija trenutno troši oko 40 odsto više energije nego što je prosek u EU, što je ekvivalent godišnjoj proizvodnji jedne termoelektrane. Najavio je nastavak tog programa, ali i novog od januara, postavljanje solarnih panela na kućama.

prozor

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo je Nacionalni program za smanjenje gubitaka energije u domaćinstvima u kojem država i lokalne samouprave finansiraju 50 posto sredstava za nabavku i zamenu prozora i vrata, termičku izolaciju i zamenu kotlova. Drugih 50 posto obezbeđuju građani. Radovi su završeni na oko 300 objekata, a do kraja ove i početkom sledeće godine biće gotovi u svih 5.000 objekata, koliko je i potpisano ugovora u 67 opština sa građanima, odnosno domaćinstvima.

Objasnio je da smanjenje potrošnje energije prvo donosi gađanima umanjenje računa za 30 do 40 posto za grejanje, a koncentracija zagađenja u vazduhu smanjuje se zamenom kotlova i prelaskom sa uglja na neki drugi izvor energije, kao što je gas ili pelet.
 
Ministarstvo pravi novi javni poziv za građane početkom janura, kada će moći da se prijavi više lokalnih samouprava, više od 5.000 građana, zato što će biti više sredstava u okviru produžetka postojećeg programa. Sredstva će biti obezbeđena iz budžeta i međunarodnih finansijskih institucija.

Ugradnja solarnih panela uz donaciju države

Lakićević je rekao da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović početkom novembra poptisala ugovore sa 37 opština za javni poziv za postavljanje solarnih panela na kućama. Ugradnju panela finansiraće sa 50 posto Vlada i i lokalne samouprave, a preostalih 50 posto obezbeđuje samo domaćinstvo.

Dodao je da sredstava ima za oko 500 do 600 kuća u Srbiji, a program je zamišljen kao probni, gde će se praktično raditi dva javna poziva.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

"Sledeći korak je da opštine objave javne pozive za firme koje će postavljati te panele. Neke opštine su već to uradile a firme koje su zainteresovane mogu na sajtu Ministarstva da nađu linkove gde mogu da se prijave. Firme se prijave na te pozive, a onda lokalne samouprave formiraju listu sa koje će građani izabrati firmu koja će to da im radi. Građani će moći da se prijavljuju kada se završi konkurs za firme. Moraće da se radi neka rang lista", objasnio je Lakićević.

"Za jedno prosečno domaćinstvo to postavljanje bi koštalo oko 4.000 ili 5.000 evra i to nije uopšte jeftino u startu, ali daje velike beneficije kasnije, jer vi praktično ne plaćate više struju jer je dobijate od sunca", ocenio je Lakićević.

Okreni na zeleno

Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku EU počinje i sprovođenje aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom "Okreni na zeleno".

"Imamo programe sa EU za smanjenje energetske potrošnje koji su efikasni u javnim zgradama, bolnicama, školama, vrtićima.... I sve se to kofinansira od strane EU. Kad se sa tim sredstvima kombinuje, finansiranje bude daleko povoljnije za sve", ocenio je Lakićević.

Istakao je i da je Zakon o energetskoj efikasnosti napravljen u skladu sa najnovijim direktivama EU i da na taj način Srbiju približava tom standardu, ali da za to nije dovoljan jedan ili dva javna poziva već višegodišnji rad.

"Procene su da u narednih pet godina, svake godine treba da obezbedimo 700 miliona evra samo za mere energetske efikasnosti s domaćinstvima, a gde su tu i postavljanje solarnih panela i dodatni izvori energije. Potrebna su za to velika sredstva, međutim imamo mnogo zainteresovanih međunarodnih finasijskih institucija, imamo upravu za finansiranje tih mera", zaključio je Zoran Lakićević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;