INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Izabrana pobednička rešenja za Ložionicu

18.11.2021. | Beobuild

Otvoreni javni arhitektonsko-urbanistički konkurs koji je raspisan povodom planova za rekonstrukciju stare železnicke Ložionice završen je prošle nedelje, a na adresu Udruženja arhitekata Beograda pristigao je čak 21 konkursni rad. Dodeljene su sve tri nagrade uz dva dodatna otkupa, gde je ukupni nagradni fond iznosio 56.000 USD. Zanimljiv i izazovan konkursni zadatak podrazumevao je rekonstrukciju i funkcionalnu transformaciju prostora nekadašnje Ložionice kod Mostarske petlje u moderan kreativno-inovativni centar, za podršku razvoju u oblasti inovacija i takozvanih "kreativnih industrija".

Ložionica - idejno rešenje - prva nagrada

Ložionica - idejno rešenje - prva nagrada - Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević i Zoja Milić

Imajući u vidu da se radi o vrednom kulturno-istorijskom nasleđu, objekat Ložionice biće očuvan i obnovljen, a ostali sadržaji biće realizovani uz dogradnju poslovnog aneksa od oko 9.500m². Najveći izazov za autore bila je integracija novoizgrađenog aneksa sa Ložionicom, kao i organizacija i koncept uređenja centralnog platoa.

Prvu nagradu u vrednosti od 28.000 USD dobili su Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević i Zoja Milić, ispred studija AKVS, drugu nagradu u vrednosti od 14.000 USD osvojio je tim koji čine Andreja Berić, Milena Vukmirović, Millie Punk, Srđan Miloradović i Boris Kunčer, dok je treća nagrada od 7.000 USD pripala Mariji Blagojević, Ivi Bekić, Kristini Kovačević, Luki Mišiću i Aleksi Bekiću. Dodeljeno je i po 3.500 dolara timovima čiji su radovi otkupljeni.

Ložionica - idejno rešenje - druga nagrada

Ložionica - idejno rešenje - druga nagrada - Andreja Berić, Milena Vukmirović, Millie Punk, Srđan Miloradović i Boris Kunčer

Sva tri nagrađena rada imaju isti pristup pri oblikovanju aneksa, kao kompaktnog objekta pozicionoranog istočno od postojeće Ložionice, čime se orjentacija celog kompleksa postavlja ka Gazeli i Savskoj ulici. Manjkavost ovakvog pristupa je pre svega u činjenici da vizure sa južne strane ne postoje, a takođe kompleks se dodatno otvara ka buci i zagađenju sa Mostarske petlje i auto-puta. Iako će ovakva organizacija dati sjajnu vizuru na kompleks sa mosta, ovaj prostor se ipak treba sagledavati i iz vizure korisnika, odnosno pešaka. Neki od priloženih radova na konkursu su zgradu aneksa postavili nasuprot Ložionice, koristeci je kao bafer.

Svi nagrađeni timovi dali su vrlo kvalitetne i elaboratne analize partera, a kombinovanjem elemenata i ideja moguće je dobiti jako kvalitetno konačno rešenje. I ovde je potrebno napraviti kompromis, odnosno pomiriti zeleni pristup sa urbanim otvorenim multifunkcionalnim prostorom, a parter i pejzažnu arhitekturu staviti u funkciju bolje zaštite od buke i zagađenja. Ideja da se prostor dodatno poveže sa svojom proslošću ispoštovana je, pa su kod većine radova vidljivi očuvani elementi železničke infrastrukture, delovi šina i stari vozovi kao eksponati.

Ložionica - idejno rešenje - treća nagrada

Ložionica - idejno rešenje - treća nagrada - Marija Blagojević, Iva Bekić, Kristina Kovačević, Luka Mišić i Aleksa Bekić

Glavni ulaz u rekonstruisanu Ložionicu pozicioniran je ka budućoj raskrsnici saobraćajnica SAO6 i SAO10 u okviru naselja "Beograd na vodi". Iako objekti u okviru projekta ovaj prostor potpuno odvajuju od reke, veza sa vodom i nova pešačka vizura ka kompleksu ostvaruje se preko upravne saobraćajnice SAO10, koja će povezivati Ložionicu sa Savskom promenadom. Bočno pozicioniran aneks visine je sedam nadzemnih etaza, a u okviru podzemnih etaža rešeno je parkiranje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;