INFONET-468X60-BANNER

Kako će izgledati pametna brojila u Srbiji i ko će ih prvi dobiti?

15.11.2021. | RTS

Čačak, Niš i Kraljevo prvi će imati pametna brojila. Potrošnja struje u 205.000 domaćinstava pratiće se svakodnevno, a elektrodistributivne jedinice moći će da smanje gubitke na mreži. Direktor Poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović rekao je za RTS da će sa novim brojilima greške biti svedene na minimum, kao i da će moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu potrošnju. Pored toga, vršiće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključenje mernog mesta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Saša Stefanović ističe da će novim projektom svi potrošači imati jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, kao i da će kompletni podaci automatski biti ubacivani u softver za obradu podataka i izdavanje računa.

- Dakle, greške će biti smanjene na minimum ili ih nadamo se neće ni biti. Sve ono što je čovek mogao da pogreši prilikom očitavanja ili prilikom unošenja podataka – te greške i reklamacije biće eliminisane. Imaćemo jedan kvalitetniji i brže izdat račun - poručuje Stefanović.

Ističe da će pored toga potrošači imati i uvid u svoju potrošnju – moći će da znaju kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

Ukazao je da smo na početku tog procesa, kao i da je u ovom trenutku jedino potpisan ugovor o kreditu za softver i druge potrebne uređaje.

- Stvoreni su preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, pre svega za izbor konsultanta, a zatim i za izbor isporučioca opreme - naveo je Stefanović. Naglasio je da ovaj proces u skladu sa procedurama teče u narednih šest do devet meseci.

- Nadamo se da ćemo otprilike u ovo vreme sledeće godine imati komercijalni ugovor i da ćemo krenuti sa ugradnjom brojila - dodaje on.

Stefanović kaže da svake godine Elektrodistribucija Srbije uloži blizu pet miliona evra, pa čak i više, u nabavku novih elektronskih brojila.

- To je jedan proces, mi imamo obavezu kao operator distributivnog sistema da vršimo zamenu starih, dotrajalih brojila i da ugrađujemo nova brojila kako bismo u svakom trenutku imali tačna merenja kod potrošača. Svake godina u skladu sa svojim raspoloživim budžetom nabavljamo nova brojila i ugrađujemo ih - objašnjava Stefanović.

Objašnjavajući kako izgleda pametno brojilo, Stefanović kaže da brojilo kojim je omogućena daljinska komunikacija izgleda veoma slično kao i postojeće brojilo, a u zavisnosti od proizvođača mogu da budu male razlike.

- Ta brojila već ugrađujemo na mreži u jednom delu. Ono što sada želimo da uradimo je da to brojilo nadogradimo savremenim softverom i hardverom koji će moći automatski da prikuplja podatke i da vrši njihovu obradu - navodi Stefanović.

- Uglavom gde god postoje mogućnosti koristićemo postojeća razvodne ormane, a tamo gde te mogućnosti ne postoje, jer imamo različite tipove priključaka posebno u ruralnim područjima, moraćemo da izvršimo rekonstrukciju samog mernog priključnog ormana i da stvorimo preduslove da se savremeno brojilo stavi - dodaje on. - Moći ćemo da sprečimo neovlašćenu potrošnju električne energije.

Naš gubitak električne energije u niskonaponskoj mreži u 2019. godini je 11 odsto, u Evropi četiri. U novcu je to kod nas 200 miliona evra gubitka.

Stefanović objašnjava da je gubitak električne energije posledica proticanja električne energije kroz provodnike, a pored tehničkih gubitaka imamo i komercijalne gubitke sa kojima, kako kaže, imamo možda i najviše problema.

- Novi savremeni sistem će omogućiti da imamo daljinski nadzor nad svim mernim mestima. Dakle, pored toga što ćemo moći da pratimo sve energetske veličine – naspon, struju i snagu, moći ćemo da preuzimamo i dobijamo informacije sa mernog mesta o pokušaju fizičkog pristupa mernom mestu, otvaranju poklopca brojila, postavljanju magneta i sličnih uređaja koji mogu da ometaju pravilno registrovanje električne energije - poručuje Stefanović.

Naglašava da na svim mernim mestima koja budu zamenili moći će da preventivno deluju i spreče neovlašćenu potrošnju električne energije.

Na pitanje da li preko ovih brojila nekom može da se isključi struja na daljinu, ako prekorači odobrenu snagu ili ne plaća račune, Stefanović kaže da će moći, kao i da je to još jedna od velikih prednosti ovog sistema.

- Brojilom će biti moguće daljinski upravljati, brojilu ćemo moći da pristupimo i očitamo sve energetske veličine, moći ćemo da imamo informaciju o pokušaju fizičkog pristupa mernom mestu i da vršimo upravljanje potrošnjom i po potrebi isključenje mernog mesta - dodaje on.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;