INFONET-468X60-BANNER

Samo jednoj opštini u Beogradu odobrena sredstva za fasadnu izolaciju

02.11.2021. | M. Stanojković | Novosti

Dok Palilulci, koji su jedini u Beogradu dobili sredstva za bolju fasadnu izolaciju od nadležnog ministarstva i Grada u iznosu od 20 miliona dinara, sačekaju raspisivanje konkursa za građane, zima će uveliko već zakucati na vrata. I dok su druge lokalne samouprave po Srbiji uglavnom već dodelile sredstva, u Beogradu se okasnilo, pa još nisu izabrane firme koje će sprovoditi radove. Za to vreme, Ministarstvo rudarstva i enegetike odobrilo je novi iznos za ugradnju solarnih panela, a novac će u prestonici ovoga puta dobiti četiri opštine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Konkurs za finansiranje projekta energetske sanacije kada je reč o fasadnoj izolaciji i zameni stolarije raspisan je na nivou države još početkom leta. Beograd je imao problema da raspodeli malu sumu novca, budući da su od ministarstva dobili 10 miliona dinara, a isto toliko dodali. Zbog toga, odlučeno je da novac umesto u više, ide samo jednoj opštini, u ovom slučaju Paliluli.

- Konkurs za privredne subjekte koji će izvoditi radove bio je raspisan do 22. oktobra, sada je kraj oktobra i još nisu poznati izvođači - žale se Palilulci.

- Dok oni raspišu konurs za građane, dok se on privede kraju, nema smisla zvati majstore jer će da padne sneg. Tako da na ulaganje u energetsku sanaciju možemo da računamo eventualno u sledećoj sezoni.

S druge strane, nezadovoljni su i sugrađani sa drugih opština koji nisu obuhvaćeni ovim pilot-projektom. Ali, žitelji opština Zvezdara, Obrenovac, Zemun, Barajevo moći će da računaju na novi krug pomoći, za ugradnju solarnih panela. Tokom sledeće nedelje očekuje se da ministarstvo zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama, a nakon toga, da raspišu konkurs za firme i građane.

- Zvezdarci će ukupno moći da računaju na 10 miliona dinara, a polovina tog iznosa stiže od ministarstva, a polovina od jedinice lokalne samouprave - navodi se u rang-listi javnog poziva.

- Obrenovčani su na konkursu dobili isti iznos, dok će Barajevo raspolagati sa 2,5 miliona dinara.

U ovoj raspodeli, Zemunci su prošli sa najzanemarljivijom sumom od svega 500.000 dinara od ministarstva i isto toliko od lokalne samouprave. Ako je za ugradnju jednog panela potrebno izdvojiti oko 5.000 evra, imaće para samo za dva domaćinstva.

Kao i za zamenu stolarije i fasadnu izolaciju, i za ugradnju solarnih panela, polovinu novca sugrađani dobjaju na konkursu, a 50 odsto finansiraju sami. Prvi korak je prikupljanje tehničke dokumentacije, a nakon toga sledi rešenje o odobrenju radova.

Kako Palilulci ne bi bili jedini privilegovani za mere energetske sanacije za zamenu stolarije i fasadne izolacije, u narednom periodu očekuje se još jedna raspodela sa značajnijim sredstvima u kojoj će moći da učestvuju i druge opštine.

- Prema informacijama koje grad Beograd ima, Ministarstvo rudarstva i energetike će u najkraćem roku objaviti još jedan javni poziv nakon trenutnog pilot-projekta, sa opredeljenim značajnijim sredstvima. Grad Beograd je izuzetno zainteresovan i spreman da se ponovo pridruži narednom konkursu Ministarstva, tako što će obezbediti sredstva u iznosu od oko 200 miliona dinara, tako da ovime budu pokrivene sve gradske opštine grada Beograda - navode u Sekretarijatu za energetiku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;