Samo jednoj opštini u Beogradu odobrena sredstva za fasadnu izolaciju

02.11.2021. | M. Stanojković | Novosti

Dok Palilulci, koji su jedini u Beogradu dobili sredstva za bolju fasadnu izolaciju od nadležnog ministarstva i Grada u iznosu od 20 miliona dinara, sačekaju raspisivanje konkursa za građane, zima će uveliko već zakucati na vrata. I dok su druge lokalne samouprave po Srbiji uglavnom već dodelile sredstva, u Beogradu se okasnilo, pa još nisu izabrane firme koje će sprovoditi radove. Za to vreme, Ministarstvo rudarstva i enegetike odobrilo je novi iznos za ugradnju solarnih panela, a novac će u prestonici ovoga puta dobiti četiri opštine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Konkurs za finansiranje projekta energetske sanacije kada je reč o fasadnoj izolaciji i zameni stolarije raspisan je na nivou države još početkom leta. Beograd je imao problema da raspodeli malu sumu novca, budući da su od ministarstva dobili 10 miliona dinara, a isto toliko dodali. Zbog toga, odlučeno je da novac umesto u više, ide samo jednoj opštini, u ovom slučaju Paliluli.

- Konkurs za privredne subjekte koji će izvoditi radove bio je raspisan do 22. oktobra, sada je kraj oktobra i još nisu poznati izvođači - žale se Palilulci.

- Dok oni raspišu konurs za građane, dok se on privede kraju, nema smisla zvati majstore jer će da padne sneg. Tako da na ulaganje u energetsku sanaciju možemo da računamo eventualno u sledećoj sezoni.

S druge strane, nezadovoljni su i sugrađani sa drugih opština koji nisu obuhvaćeni ovim pilot-projektom. Ali, žitelji opština Zvezdara, Obrenovac, Zemun, Barajevo moći će da računaju na novi krug pomoći, za ugradnju solarnih panela. Tokom sledeće nedelje očekuje se da ministarstvo zaključi ugovore sa lokalnim samoupravama, a nakon toga, da raspišu konkurs za firme i građane.

- Zvezdarci će ukupno moći da računaju na 10 miliona dinara, a polovina tog iznosa stiže od ministarstva, a polovina od jedinice lokalne samouprave - navodi se u rang-listi javnog poziva.

- Obrenovčani su na konkursu dobili isti iznos, dok će Barajevo raspolagati sa 2,5 miliona dinara.

U ovoj raspodeli, Zemunci su prošli sa najzanemarljivijom sumom od svega 500.000 dinara od ministarstva i isto toliko od lokalne samouprave. Ako je za ugradnju jednog panela potrebno izdvojiti oko 5.000 evra, imaće para samo za dva domaćinstva.

Kao i za zamenu stolarije i fasadnu izolaciju, i za ugradnju solarnih panela, polovinu novca sugrađani dobjaju na konkursu, a 50 odsto finansiraju sami. Prvi korak je prikupljanje tehničke dokumentacije, a nakon toga sledi rešenje o odobrenju radova.

Kako Palilulci ne bi bili jedini privilegovani za mere energetske sanacije za zamenu stolarije i fasadne izolacije, u narednom periodu očekuje se još jedna raspodela sa značajnijim sredstvima u kojoj će moći da učestvuju i druge opštine.

- Prema informacijama koje grad Beograd ima, Ministarstvo rudarstva i energetike će u najkraćem roku objaviti još jedan javni poziv nakon trenutnog pilot-projekta, sa opredeljenim značajnijim sredstvima. Grad Beograd je izuzetno zainteresovan i spreman da se ponovo pridruži narednom konkursu Ministarstva, tako što će obezbediti sredstva u iznosu od oko 200 miliona dinara, tako da ovime budu pokrivene sve gradske opštine grada Beograda - navode u Sekretarijatu za energetiku.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BEKAMENT
BEKAMENT
ARANĐELOVAC-BANJA
www.bekament.com

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.ytong.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je