IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Šta će se sve graditi na lokaciji nekadašnje fabrike IMT

11.10.2021. | eKapija

Na području koje je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu u planu je da bude izgrađen novi stambeno-poslovni kompleks. Kako je predviđeno nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, i to njegovom prvom fazom, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, na oko 47,8ha površine planirana je izgradnja više od 5.000 stanova, više predškolksih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000m2 BRGP komercijalnih sadržaja.

Gradnja na mestu fabrike IMT

Lokacija nekadašnje fabrike IMT (Foto: Grad Beograd/ Urbanistički zavod Beograda)

Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu.

Kako se navodi u planu, cilj izrade plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrika IMT i FMO, kroz sagledavanje prostornih mogućnosti predmetne lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, tako da se optimalno iskoriste potencijali ovog prostora i omogući efikasno i održivo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8ha, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova.

Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na čak 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000m2. Maksimalna dozvoljena visina venca objekta je 23m, maksimalna visina venca povučene etaže je 26m.

U okviru mešovitih gradskih centara predviđeno je stanovanje na 478.550m2 BRGP i 151.638m2 BRGP komercijalnih sadržaja. Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem. Maksimalna visina venca objekta je 32m, maksimalna visina venca povučene etaže je 35m.

Komercijalni sadržaji obuhvatiće poslovne komplekse, trgovinu na malo (robne kuće, supermarketi, prodavnice prehrambene, neprehrambene, specijalizovane i mešovite robe, trgovinski centri, diskontni centri), poslovanje (poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih), ugostiteljstvo i turizam (moteli, hoteli, pansioni, hosteli, restorani, kafei, turističke agencije), komercijalni vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajni prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja). BRGP komercijalnih sadržaja biće smanjen sa postojećih 49.700m2 na 16.000m2.

Na poručju PDR-a izgrađeni su brojni objekti IMT-a, i u fazi su rušenja i čišćenja lokacije, zatim objekti megamarketa Roda, tržni centar Ekstra, Dom zdravlja, dečiji vrtić i drugi objekti spratnosti P+2 do P+4.

Škole i vrtići

Planirane su tri lokacije za objekte predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri depandansa predškolskih ustanova. Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece.

Planiran je smeštaj učenika osnovno-školskog uzrasta u okviru dva planirana objekta osnovnih škola i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

Zadržava se postojeće parterno uređenje-interna saobraćajna mreža, parking i zelenilo.

Naručilac izrade plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač plana Urbanistički zavod Beograda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;