PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Uskoro Park ćirilice u Bajinoj Bašti

17.09.2021. | DrinaInfo

Park ćirilice

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Počela je izgradnja Parka ćirilice u Bajinoj Bašti. Ovo će biti prvi takav park koji se gradi na prostoru srpskih zemalja. Park je posvećen pismu koje povezuje sve Srbe ma gde oni živeli i koje je jedan od ključnih elemenata srpskog nacionalnog identiteta. Prilikom početka radova obratili su se predsednica opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić i inicijator izgradnje ovog parka Siniša Spasojević.

U martu ove godine su odbornici Srpske radikalne stranke Siniša Spasojević i Ivan Marković u Skupštini opštine Bajina Bašta podneli inicijativu za imenovanje i uređenje Parka ćirilice. Inicijativu je prihvatilo Opštinsko veće, obezbeđena su sredstva u budžetu za tu namenu i posle sprovedene procedure javne nabavke najpovoljniju ponudu za izgradnju dao je konzorcijum preduzeća Radmont DOO i Smart Electric. Rok za završetak radova je 90 dana, a vrednost je 8.787.774, 00 dinara bez PDV-a.

Usvajanjem Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice i zasnivanjem manifestacije Ćirilične baštine koja je za kratko vreme postala veoma prestižna na kulturnom nebu Srbije, kao i izgradnjom Parka ćirilice nastavljaju se aktivnosti u opštini Bajina Bašta na promociji i zaštiti nacionalnog pisma. Najavljena je i izgradnja Muzeja ćirilice, na mestu škole u Rači, u blizini srednjovekovnog prepisivačkog i kulturnog centra, manastira Rače.

Predsednica opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić, izjavila je prilikom početka radova da posle usvajanja Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice, zasnivanja manifestacije Ćirilična baština u centru grada počinje i izgradnja i opremanje parka posvećenog nacionalnom pismu. Na državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kad se u skupštinama Srbije i Republike Srpske usvajao Zakon o zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma Bajina Bašta najavljuje i ulazak u proceduru otvaranja Muzeja ćirilice.

Tom prilikom je takođe izjavila da smatra da Bajina Bašta kao mesto gde je postojala čuvena Račanska prepisivačka škola pri manastiru Rača, kao opština koja je u proteklih nekoliko godina najviše učinila na promociji i negovanju ćirilice, a u skladu sa Nacionalnom strategijom u kulturi i namerama države da se maksimalno posveti očuvanju ćirilice ima smisla da počne gradnju objekta gde će se proučavati istorijat ćirilice ali i raditi na merama za njeno očuvanje i na naučnoj osnovi baviti se ćirilicom i srpskim jezikom i pismom. O ovim planovima biće upoznato nadležno ministrastvo i Bajina Bašta se nada njihovoj pomoći da u blizini manastira Rače nastane nacionalni centar posvećen ćirilici.

Jedan od inicijatora izgradnje Parka ćirilice, kao i autor Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice u opštini Bajina Bašta, Siniša Spasojević, izjavio je da mu je drago što je prošlo manje od šest meseci od inicijative i ideje o pravljenju ovakvog parka do otpočinjanja izgradnje i da se nada da će radovi biti završeni u predviđenom roku i kvalitetno tako da budu na ponos svih Bajinobaštana.

Spasojević je izjavio da mu je zadovoljstvo što je Bajina Bašta prvo mesto na prostoru svih srpskih zemalja koje će imati park posvećen nacionalnom pismu, a da je cilj da to bude lepo uređen deo u centru grada koji će promovisati ćirilicu ali i domete Račanske prepisivačke škole. On je rekao da mu je drago što u danu kada počinju radovi na Parku ćirilice skupštine Srbije i Republike Srpske usvajaju Zakon o zaštiti i negovanju ćirilice ali i naveo da je još dosta napora potrebno da bi ćirilica imala status kakav zaslužuje. Spasojević je poželeo da i ovaj Park ćirilice bude mesto koje će podsećati da je jedini način za zaštitu pisma njegovo stalno korišćenje, na svakom mestu i u svakoj prilici.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;