PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Koliko možete da uštedite postavljanjem solarnih panela

16.09.2021. | eKapija

Ušteda

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da se prijave na javni zahtev za finansiranje ugradnje solarnih panela, koji je pokrenut početkom septembra. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, poziv za građane biće objavljen početkom decembra.

Subvencije za ugradnju solarnih panela i prateće instalacije u porodične kuće za proizvodnju električne energije za ličnu upotrebu iznosiće 50% ukupne vrednosti radova.

Vlada Srbije donela je uredbu u kojoj se utvrđuju kriterijumi, okolnosti i metode za obračun potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača (prosumera) i dobavljača.

Koliko novca možete uštedeti?

Prema nekim procenama, tipična kućna potrošnja energije u Srbiji je oko 400 kVh, sa prosečnim računom od oko 3.500 dinara.

Ako prosečan potrošač instalira solarne panele snage 5kW na krov, koji u proseku proizvode najmanje 430 kWh u Srbiji, on će na kraju meseca platiti samo fiksne troškove od približno 700 dinara i uštedeti skoro 3.000 dinara mesečno, kako se navodi iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Solarni panel snage 5kW košta oko 4.000 EUR.

Građani za ugradnju solarnih panela navedene snage će potrošiti oko 2.000 EUR, s obzirom da polovinu investicije subvencionišu država i lokalna samouprava. To ulaganje će se isplatiti za otprilike 6,5 godina, nakon čega će građani u narednih skoro 20 godina imati minimalne troškove, s obzirom da plaćaju samo fiksne naknade.

Kupci-proizvođači imaće dvosmerno brojilo, što znači da će distributivnoj mreži isporučivati višak proizvedene energije kada to budu mogli, a energiju će uzimati iz mreže kada ne mogu stvoriti dovoljno za svoje potrebe. Ako na kraju meseca stvore više energije nego što potroše, taj iznos će preneti u naredni mesec.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;