PRIJAVA-468X60-BANNER

Pametni strujomeri za daljinsko očitavanje struje uskoro u tri grada Srbije

16.09.2021. | RTS

Pametni strujomer

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na osnovu ugovora koji je potpisala Vlada Srbije sa EBRD biće nabavljeno 205 hiljada pametnih strujomera koji će u prvoj fazi biti instalirani u tri grada - u Čačku, Nišu i Kraljevu. Potpisana su dva ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sa Ministarstvom finansija o garancijama i Elektrodistribucijom Srbije o zajmu za prvih 40 miliona evra.

Planira se da se u narednih šest godina obezbedi daljinsko očitavanje u čitavoj zemlji, što donosi višestruku korist, a ovi strujomeri su neophodni i za korišćenje obnovljivih izvora energije i u domaćinstvima.

Saša Stefanović, direktor poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije, izjavio je da će sistem koji bude instaliran u narednom periodu biti u mogućnosti da prepozna sve negativnosti koje postoje na trenutnom sistemu. što znači da će biti moguće da se prati kvalitet isporučene električne energije.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost ovog projekta je 80 miliona evra i sprovodi se u dve faze. Zamena brojila je neophodna kako bi i naša zemlja prešla što pre na daljinsko očitavanje, a pametna brojila su uslov za to, kao i za postavljanje solarnih panela u domaćinstvima što je od ovog meseca počelo i kod nas. A korist je i energetska i ekološka.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, Nandita Paršad, ovom prilikom je rekla da će ovaj projekat dovesti pre svega do smanjenja ugljen-dioksida za 5000 tona godišnje i pomoći pri intergraciji obnovljivih izvora energije.

Tom prilikom je ministarka za rudarstvo i energetiku, Zorana Mihajlović, izjavila da danas Srbija pravi određene gubitke u distributivnoj mreži, koji se mere vrednosno u iznosu oko 200 miliona evra.

Do 2025. godine planiran je završetak prve faze ugradnje pametnih brojila, a ceo posao daljinskog očitavanja treba da se omogući do kraja 2027.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;