SFSOPLATE-468X60-BANNER

Prvi ugovori sa građanima za zamenu stolarije sledeće nedelje

14.09.2021. | Euronews

Energetska efikasnost

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Do sada su ukupno 52 jedinice lokalne samouprave raspisale pozive ka građanima, a danas će to učiniti i preostalih 15 opština. Time se projekat zamene stolarije privodi kraju, a krajem sledeće nedelje se očekuje prvo potpisivanje ugovora sa građanima.

Milan Macura, pomoćnik ministarke energetike je izjavio da je interesovanje kompanija i građana za ovaj projekat bilo ogromno, a da se zbog loše izolacije i dotrajale stolarije praktično baca kroz prozor godišnja proizvodnja jedne TE u Srbiji. Procedura za solarne panele će biti identična kao za zamenu stolarije, a javni poziv za dodelu subvencija je raspisan 3. septembra i traje do 1. oktobra. Nakon toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima. Prema Macurinim rečima, sve ovo je moguće zato što je Ministarstvo rudarstva i energetike donelo nove zakone.

Ključno je, kako Macura tvrdi, da što se ušteda tiče sada građani mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu električnu energiju. Prosečna potrošnja po domaćinstvu u Srbiji je oko 400 kilovat-sati. Ako ugrade solarni panel snage pet kilovata, koji proizvodi oko 430 kilovat-sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno. Takav solarni panel košta otprilike 4.000 evra, pola te sume daje država, što znači da se investicija od 2.000 isplati za 6 do 7 godina, a radni vek solarnih panela je i do 25 godina.

U planu je da Ministarstvo i u narednim godinama raspisuje nekoliko javnih poziva godišnje za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela, a u tu svrhu će biti odvojeno više od 150 miliona na godišnjem nivou.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;