IZOLACIJA-468X60-BANNER

Bez taksi i tehničke dokumentacije za postavljanje solarnih panela do 50 kilovata

13.09.2021. | Euronews

Solarni paneli

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas je saopštio da građani mogu bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 kilovata, kao i da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Prema njegovim rečima svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca, jer je želja da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredine korišćenjem solarne energije.

Momirović kaže da u Srbiji danas ima oko 600 kvadratnih kilometara krovova i da je cilj da bar 10 odsto te površine bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmenilo je Pravilnik tako da sada za radove na postavljanju solarnih panela, kao jednostavnih objekata u smislu Zakona o planiranju i izgradnji, nije potreban nikakav akt nadležnog organa, a za objekte čija je proizvodnja energije preko 50 kilovata postupci će biti ubrzani i jeftiniji. Pravilnik je objavljen dana 10. septembra i stupio je na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...