IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Danas održan Samit železnica Zapadnog Balkana

13.09.2021. | Novosti

Samit železnica

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Na danas održanom Samitu železnica Zapadnog Balkana ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović je potpisao dokument "Posvećenost železnici strana Jugoistočne Evrope" sa ministrima saobraćaja Strana Jugoistočne Evrope pri Transportnoj zajednici, koji potvrđuje posvećenost modernizaciji železnice i težnju za sprovođenjem aktivnosti kao što su digitalizacija železničkih sistema, razvoj inteligentnih transportnih sistema, unapređenje bezbednosti železničkog saobraćaja, izgradnja multimodalnih terminala, otvaranje železničkog tržišta i olakšavanje transporta na graničnim prelazima ili zajedničkim tačkama prelaska.

Tom prilikom ministar Momirović je izjavio da je ova godina proglašena evropskom godinom železnica i da se ove godine i u Srbiji završava najrevolucionarniji železnički projekat u srpskoj istoriji. On tvrdi da je povezivanje železnica u Evropi i stvaranje jedinstvenog železničkog prostora je veoma zahtevan, ali istovremeno i veoma značajan zadatak svih nas, a da je ovaj samit upravo pokazatelj da postoji želja i spremnost za povezivanjem, ali i veliki potencijal u širenju i jačanju dalje saradnje.

Ovaj samit ima za cilj da unapredi regionalnu i evropsku saobraćajnu politiku, kao i da osigura da saobraćajna politika i dalje doprinosi sigurnijem, efikasnijem, interoperabilnijem, digitalizovanom, održivom i zelenom razvoju sistema železničkog saobraćaja.   

Prema rečima ministra Momirovića, sa obzirom na sve njene prednosti koje ima u odnosu na druge vidove transporta, železnica je takođe i rešenje za mnoga kritična pitanja u oblasti transporta kao što su održiva mobilnost, klimatska neutralnost, energetska efikasnost i bezbednost. Dodao je da je želja ministarstva i Vlade Republike Srbije da železnica bude konkurentnija i efikasnija i da svi zajedno nastavimo sa usklađivanjem i integrisanjem železnica Zapadnog Balkana u železnički sistem Evropske unije.

Samit železnica Zapadnog Balkana okupio je visoke predstavnike Evropske unije, partnere iz Jugoistočne Evrope, međunarodnih finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, saobraćajne privrede i članove akademske zajednice. Domaćin samita je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, a organizuju ga Stalni sekretarijat Transportne zajednice, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;