PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Danas održan Samit železnica Zapadnog Balkana

13.09.2021. | Novosti

Samit železnica

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Na danas održanom Samitu železnica Zapadnog Balkana ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović je potpisao dokument "Posvećenost železnici strana Jugoistočne Evrope" sa ministrima saobraćaja Strana Jugoistočne Evrope pri Transportnoj zajednici, koji potvrđuje posvećenost modernizaciji železnice i težnju za sprovođenjem aktivnosti kao što su digitalizacija železničkih sistema, razvoj inteligentnih transportnih sistema, unapređenje bezbednosti železničkog saobraćaja, izgradnja multimodalnih terminala, otvaranje železničkog tržišta i olakšavanje transporta na graničnim prelazima ili zajedničkim tačkama prelaska.

Tom prilikom ministar Momirović je izjavio da je ova godina proglašena evropskom godinom železnica i da se ove godine i u Srbiji završava najrevolucionarniji železnički projekat u srpskoj istoriji. On tvrdi da je povezivanje železnica u Evropi i stvaranje jedinstvenog železničkog prostora je veoma zahtevan, ali istovremeno i veoma značajan zadatak svih nas, a da je ovaj samit upravo pokazatelj da postoji želja i spremnost za povezivanjem, ali i veliki potencijal u širenju i jačanju dalje saradnje.

Ovaj samit ima za cilj da unapredi regionalnu i evropsku saobraćajnu politiku, kao i da osigura da saobraćajna politika i dalje doprinosi sigurnijem, efikasnijem, interoperabilnijem, digitalizovanom, održivom i zelenom razvoju sistema železničkog saobraćaja.   

Prema rečima ministra Momirovića, sa obzirom na sve njene prednosti koje ima u odnosu na druge vidove transporta, železnica je takođe i rešenje za mnoga kritična pitanja u oblasti transporta kao što su održiva mobilnost, klimatska neutralnost, energetska efikasnost i bezbednost. Dodao je da je želja ministarstva i Vlade Republike Srbije da železnica bude konkurentnija i efikasnija i da svi zajedno nastavimo sa usklađivanjem i integrisanjem železnica Zapadnog Balkana u železnički sistem Evropske unije.

Samit železnica Zapadnog Balkana okupio je visoke predstavnike Evropske unije, partnere iz Jugoistočne Evrope, međunarodnih finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, saobraćajne privrede i članove akademske zajednice. Domaćin samita je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, a organizuju ga Stalni sekretarijat Transportne zajednice, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;