INFONET-468X60-BANNER

Koje opštine su prve raspisale javni poziv za građane za energetsku efikasnost?

16.08.2021. | E. B. Talijan | Novosti

Žitelji opština Dimitrovgrad i Raška koji su zainteresovani za dobijanje državnih subvencija za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje mogu da se prijave u svojim lokalnim samoupravama do 2. septembra ove godine, saznaju Novosti. Ovo su prve dve opštine koje su završile sve prethodne procedure i raspisale javni poziv za građane. Kako navode u Ministarstvu energetike, očekuje se da će u narednim danima to učiniti i ostale jedinice lokalne samouprave.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Od 67 opština i gradova koje učestvuju u Programu energetske sanacije domaćinstava, 92 odsto je završilo javne pozive za firme koje će obavljati radove - objašnjavaju u Ministarstvu. - Nakon objavljivanja preliminarne i konačne rang--liste preduzeća, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da raspišu javne pozive za građane.

Neke opštine i gradovi produžili su trajanje javnog poziva za prijavljivanje firmi koje će obaviti ovaj posao. U pojedinim lokalnim samoupravama kažu da je razlog što se za određenu vrstu radova nije prijavilo dovoljno preduzeća koja će izvoditi radove. U drugim navode da su produžili rok kako bi omogućili većem broju firmi da učestvuje u realizaciji programa.

Grad Beograd još nije objavio poziv za firme, ni usvojila pravilnik o raspodeli sredstava. To pokazuje dokument o realizaciji programa energetske sanacije domaćinstava koji je objavljen na sajtu nadležnog ministarstva. Kako su Novosti već pisale, odbornici Beograda bi na narednoj sednici krajem avgusta trebalo najpre da usvoje Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije, kako bi mogli da ponude subvencije građanima. Takođe, razmatra se i na koji način će predviđena suma od 20 miliona dinara biti raspoređena opštinama. U nadležnom Ministarstvu kažu da su Gradu Beogradu odobrili predlog Pravilnika i da očekuju njegovo usvajanje.

U Opštini Mali Zvornik, koja na raspolaganju ima 14 miliona dinara opredeljenih sredstava za subvencionisanje domaćinstava, rok za prijavu preduzeća koja će obavljati radove je produžen do 17. avgusta.

- Razlog je što se za postavljanje termičke izolacije za fasadu, krovove i tavanice niko nije javio - objašnjavaju za naš list u ovoj opštini. - Za sve ostale mere smo izabrali preduzeća koja će obavljati radove.

Ova opština će svojim žiteljima ponuditi subvencije i za zamenu stolarije, nabavku i ugradnju energetski efikasnijih kotlova za grejanje, toplotnih pumpi, kao i za solarne kolektore za pripremu potrošne tople vode. Kako ističu, zainteresovanost građana je velika, svakoga dana zovu i raspituju se.

U Valjevu će građanima ponuditi subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije i grejnih kotlova i izabrali su firme koje će obavljati ove radove. Ovaj grad raspolaže sa budžetom od 20 miliona dinara za ovu namenu. Zrenjaninci će moći dobiju finanansijsku pomoć za zamenu stolarije i kotlova, a opredeljeno je ukupno 17.400.000 dinara državnih sredstava. Grad je produžio rok za prijavu kompanija, da bi se, kako navode, pružila mogućnost što većem broju njih da učestvuju u izvođenju radova i krajem jula je odabrao preduzeća.

Opština Raška za realizaciju programa energetske sanacije raspolaže sa 15 miliona dinara, a njeni stanovnici od četvrtka mogu da se prijavljuju za dodelu sredstava. Maksimalni iznosi koje će se dodeljivati po prijavi kreću se od 80.000 do 120.000 dinara sa PDV.

Dimitrovgrad je 11. avgusta raspisao konkurs za građane. Na raspolaganju ima 5,1 milion dinara. Maksimalno iznosi koji će se dodeljivati po prijavi kreću se od 70.000 do 120.000 dinara sa PDV.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;