Kada će cene nekretnina početi da padaju?

11.08.2021. | Blic

Cene stanova po Srbiji ne prestaju da rastu. U pojedinim gradovima dostižu i fantastičnih 3.500 evra, negde su skočile i po 40 odsto za pola godine, a lista sa pitanjima o smislu onoga šta se dešava na tržištu i eventualnom pucanju balona sve je duža. U Beogradu i Novom Sadu, sve je više stanova čiji se kvadrat prodaje i za 4.000 evra, a ne treba izostaviti ni najprestižnije delove Beograda gde kvadrat ide i do 10.000 evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema mišljenju stručnjaka za skupe nekretnine se najviše interesuju elita, zaposleni u sektoru IT sa pozamašnim platama i uspešni sportisti, ali takođe i tzv. "kvazi-elita", rekao je potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, mr. Milić Đoković. On objašnjava da tih nekretnina statistički nema u tolikom procentu da mogu drastično da utiču na cene na čitavom tržištu, ali da postoje varijatne u kupoprodaji ovih stambenih objekata koje su potpuno nerealne, gde su "pikovi" cena neverovatni. Ipak, ti stanovi se kupuju kao stvar prestiža i dokazivanja.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do "smirivanja" cena, Đoković ističe da će cene rasti dokle god bude bilo zainteresovanih kupaca, tačnije da nema granice, niti zakonskog ograničenja, već je jedini "zakon" onaj koji diktira tržište.

- Ovo će nastaviti da se dešava, i siguran sam da će cene ići i na 15.000 i na 20.000 evra za kvadrat, nema ograničenja ni nade da će se to u skorije vreme stabilizovati, izgleda suludo, ali tako je kako je - zaključuje Đoković.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...