INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na lokaciji urušene zgrade gradiće se nova

22.07.2021. | Tanjug

Stanarima Vidovdanske ulice 2a, kojima se deo zgrade urušio zbog nemara investitora na susednoj parceli, Grad će sagraditi nove stanove. Ponudu su prihvatili oberučke, verujući da će najpre tako dobiti krov nad glavom, bez kog su ostali prošlog petka.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Protiv odgovornih, krivične prijave još nisu podnete, rečeno je Novostima i juče u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Navode da imaju saznanja da ih je nadležna inspekcija poslala, ali da ih Tužilaštvo još nije dobilo. Kada se to dogodi, znaće se imena investitora, odgovornog nadzornog organa i izvođača radova koji je kopao temeljnu jamu. Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove tvrde da su podneli krivične prijave protiv odgovornih.

Sastanku Gradske uprave i stanara Vidovdanske prisustvovali su i ombudsman Miljko Valjarević, ali i dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Vladan Kuzmanović.

- Stanari su prihvatili ponudu Grada da im Direkcija za građevinsko zemljište i gradnju Beograda sazida stanove. Dobiće istu kvadraturu, kao i garažno mesto. Ponuđeno im je i da eventualno odaberu već izgrađen stan na nekoj drugoj lokaciji.

Prema procenama, biće potrebno oko dva meseca za izradu projekta, nakon čega bi gradnja već mogla da počne, kako bi se stanari uselili u roku od godinu dana.

- Građevinski fakultet napraviće procenu da li je moguće ući u urušenu zgradu u Vidovdanskoj, kako bi stanari pokupili najvažnije stvari. Ujedno, onima koji nemaju gde da se smeste grad će dati stanove i oni neće plaćati kiriju sve dok ne budu useljeni - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je za Novosti pojasnio ombudsman, Direkcija će u Vidovdanskoj 2A sagratiti stanove oštećenima iste kvadratuture koje su već posedovali, ali će biti sagrađeni i stanovi za tržište. Svi koji imaju vlasničke listove dali su saglasnost Direkciji i već u ponedeljak ili utorak biće potpisani ugovori.

Prema rečima ombudsmana Valjarevića, stanari će podneti tužbe protiv odgovornog investitora zbog koga su ostali bez imovine, a kada potpišu ugovor sa Direkcijom, to pravo će preneti na Grad. To znači da će Grad nastaviti da se tuži sa investitorom i tako naplati štetu.

- Što se nadoknade pokretne imovine tiče, znaće se tek posle procene o mogućnosti ulaska u zgradu. Zabrana ulaska u zgradu postoji. Ako procena građevinaca pokaže da se može ući, to će biti sa vatrogascima i sa posebnim vozilima i spravama. Uzeće tada ono najvažnije, a i tom slučaju ući će i komisija za vanredne situacije kako bi napravila popis. Ako je ulazak nemoguć, sledi rušenje, a popis će se napraviti na osnovu izjava, kako bi se napravila procena i te stvari nadoknadile - ističe gradski ombudsman.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;