INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uvesti da investitor ima polisu osiguranja od štete trećim licima

19.07.2021. | Š. M. | Novosti

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je u juče (18.07.2021) da će Grad Beograd najkasnije za dan, dva uputiti Vladi Srbije predlog da se hitno izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da se uvede obaveza investitora da ima polisu osiguranja za eventualne štete trećem licima tokom izgradnje.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Povodom rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici u petak (16.07.2021) kada je pet porodica na nesvakidašnji način za tren ostalo bez svojih domova, Vesić je rekao:

- Tražiću da se obavezno uvede da investitor ima polisu osiguranja od štete trećem licima. To znači da investotor neće moći da dobije građevinsku dozvolu ako nema polisu osiguranja za sve štete koje mogu da se nanesu okolnim zgradama - rekao je Vesić.

On je naveo i da će tražiti da se u zakonu uvede da i pojedinci zaduženi za nadzor takođe moraju imati polisu osiguranja od štete trećim licima prilikom dobijanja licence.

- To znači da, ako se nesavisnim ponašanjem nadzora, projektanta ili inženjera desi ovako nešto, imate polisu osiguranja iz koje se šteta može naplatiti - objasnio je on.

Zamenik gradonačelnika rekao je da će se razmotriti trajno rešavanje stambenog problema stanara iz Vidovdanske. Kako kaže, postoje dva načina da se stanarima nadoknadi materijalna šteta, a jedan je da to uradi investitor koji će, kaže, imati kratak rok da se o tome izjasni. Drugi način je da to učini Grad i zatim da naplati od investotora tako što će mu u sudskom postupku oduzeti plac na kojem je počelo kopanje.

Grad Beograd i opština Vračar će trajno rešiti problem stanara iz Vidovdanske i neće se ponoviti situacija iz 2008. godine kada se na sličan način obrušila zgrada u Dubljanskoj ulici, a tim ljudima do danas nije rešeno stambeno pitanje - rekao je Vesić.

Stanari iz Vidovdanske smešteni su u hotelu "Slavija", ali će im, prema Vesićevim rečima, uskoro biti iznajmljeni stanovi što će, kaže, morati da plati investitor.

Građevinska inspekcija podnela je krivične prijave protiv investitora, nadzornog organa i izvođača radova na parceli na Vračaru. Stanari, radnici, kao i investitor objekta u Vidovdanskoj ulici 2A dali su izjave, a tužilaštvo će u što kraćem periodu utvrditi ko snosi najveću odgovornost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;