INFONET-468X60-BANNER

Energetsko poboljšanje 28 zgrada centralne vlasti

05.07.2021. | eKapija

Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP potpisali su ugovor o realizaciji projekta energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti prema kome će se u narednom periodu obnoviti 28 zgrada, a potrošnja energije smanjiti za 30%. Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je na potpisivanju ugovora da će sa samnjivanjem potrošnje energije ujedno biti smanjena emisija ugljen-dioksida koja će biti niža za gotovo 60.000 tona.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Osnovna poruka i suština rada u oblasti energetske efikasnosti jesu smanjenje potrošnje energije i niža emisija štetnih gasova, čime direktno dajemo pozitivni doprinos zdravijoj životnoj sredini. Doneli smo Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti, što je prvi korak ka ostvarenju nacionalnog cilja, odnosno da trošimo bar 20, 30 odsto manje energije. Mi sada u proseku trošimo oko 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da godišnje bacimo kroz prozor rad jedne termoelektrane - rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ona je naglasila da je projektom vrednim 40 mil EUR obuhvaćeno 28 od 56 zgrada centralne vlasti. Radovi bi, nakon izrade tehničke dokumentacije, trebalo da počnu 2022. godine, a da sve bude završeno do 2025. godine.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, rekla je da je značaj projekta veliki ne samo za vladu, već i za građane. Ona je zahvalila potpredsednici na saradnji i navela da je neophodno da se ona nastavi i u budućnosti.

- Projekat će poboljšati energetsku bezbednost, smanjiće se uticaj na životnu sredinu, a ujedno se podstiče i ekonomska konkurentnost Srbije na tržištu - rekla je ona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;