PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Energetsko poboljšanje 28 zgrada centralne vlasti

05.07.2021. | eKapija

Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP potpisali su ugovor o realizaciji projekta energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti prema kome će se u narednom periodu obnoviti 28 zgrada, a potrošnja energije smanjiti za 30%. Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je na potpisivanju ugovora da će sa samnjivanjem potrošnje energije ujedno biti smanjena emisija ugljen-dioksida koja će biti niža za gotovo 60.000 tona.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Osnovna poruka i suština rada u oblasti energetske efikasnosti jesu smanjenje potrošnje energije i niža emisija štetnih gasova, čime direktno dajemo pozitivni doprinos zdravijoj životnoj sredini. Doneli smo Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti, što je prvi korak ka ostvarenju nacionalnog cilja, odnosno da trošimo bar 20, 30 odsto manje energije. Mi sada u proseku trošimo oko 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da godišnje bacimo kroz prozor rad jedne termoelektrane - rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ona je naglasila da je projektom vrednim 40 mil EUR obuhvaćeno 28 od 56 zgrada centralne vlasti. Radovi bi, nakon izrade tehničke dokumentacije, trebalo da počnu 2022. godine, a da sve bude završeno do 2025. godine.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, rekla je da je značaj projekta veliki ne samo za vladu, već i za građane. Ona je zahvalila potpredsednici na saradnji i navela da je neophodno da se ona nastavi i u budućnosti.

- Projekat će poboljšati energetsku bezbednost, smanjiće se uticaj na životnu sredinu, a ujedno se podstiče i ekonomska konkurentnost Srbije na tržištu - rekla je ona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;