INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nelegalizovani objekti neće moći da učestvuju u projektu energetske sanacije

29.06.2021. | E. B. Talijan | Novosti

Građani, čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ovo predviđaju pravilnici o finansijskoj podršci za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava koje su već donele pojedine jedinice lokalne samouprave. U Ministarstvu energetike kažu da će prednost imati građani čiji stanovi ili kuće imaju lošiji kvalitet stolarije i u kojima živi veći broj ukućana. Očekuje se da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu, a da bi radovi mogli da započnu u septembru.

- Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju subvencije, a važan kriterijum biće i broj ukućana - ističe Zoran Lakićević, državni sekretar u resornom ministarstvu. - Prednost će imati ona domaćinstva koja imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore i ona gde na istoj stambenoj površini boravi veći broj ukućana.

Prilikom konkurisanja, građani će, između ostalog, lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova. Nakon toga će komisije izaći na teren i proceniti njihovu vrednost. Lakićević navodi da isti kriterijumi važe za zgrade, a stanari će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Ukoliko žele da urade samo prozore u svojim stanovnima, kako ističe, za to nije potrebna zajednička odluka. Država pokriva 50 odsto troškova, a drugu polovinu finansiraju sami građani.

Grad Zrenjanin i opština Majdanpek već su objavili pravilnike kojima propisiju uslove pod kojima građani mogu da dobiju subvencije. U ovim jedinicama lokalne samouprave, za subvencije mogu da konkurišu žitelji koji su vlasnici stana ili kuće za koju podnose prijavu. Za taj objekat treba da poseduju papir kojim se dokazuje da je legalan. Potrebno je da imaju jedan od četiri navedena dokumenta. To su dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji ili građevinska dozvola dobijena kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole. Mogu da poseduju građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili rešenje o ozakonjenju.

Ukoliko žele da konkurišu za subvencije građani moraju da imaju izmirene sve dospele obaveze po osnovu poreza na imovinu. Žitelji Zrenjanina moraće da imaju dokaz o plaćenim svim računima za komunalne usluge, a stanovnici Majdanpeka za toplotnu energiju koju im je isporučilo javno-komunalno preduzeće te opštine. Obe jedinice lokalne samouprave iz lokalnih kasa izdvojile su po 10 miliona dinara. Majdanpek će isto toliko dobiti od resornog ministarstva, a Zrenjanin 7,4 miliona dinara, koliko je tražio.

- Opštine i gradovi će do 10. jula da raspišu javni poziv za kompanije koje će izvoditi radove na zameni stolarije, fasadne izolacije i kotlova - kazala je resorna ministarka Zorana Mihajlović. - Te firme će morati da ispune određene uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Nakon toga sledi poziv građanima koji su zainteresovani za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava. Sve će biti javno, dostupno i svi rokovi moraju da se poštuju, a obavljaće se i kontrola procedura i radova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;