INFONET-468X60-BANNER

Kojim opštinama je odobreno finansiranje programa energetske sanacije

24.06.2021. | B92

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je rešenje kojim se odobrava finansiranje programa energetske sanacije. Program se odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga jedinice lokalne samouprave (JLS).

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Odobrenje je dobilo 67 pomenutih jedinica: Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Sve skupa, ove jedinice lokalne samouprave tražile su od pomenutog ministarstva 224.299.536,32 dinara, iako je u samom javnom pozivu prethodno navedeno da ukupna raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva rudarstva i energetike za realizaciju ovog programa iznose 54.000.000 dinara.

Međutim, na javni poziv je pristiglo gorenavedenih 67 prijava JLS koje su ocenjene kao uredne i koje su obezbedile sopstvena sredstva u budžetu za finansiranje Programa. Imajući u vidu veliko interesovanje JLS, Ministarstvo je, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, preduzelo sve potrebne mere da se finansira što veći broj Programa.

- S tim u vezi, Ministarstvo je obezbedilo 20.000.000 dinara na osnovu odustajnja grada Niša od finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti "Rekonstrukcija i adaptacija objekta osnovne škole Bubanjski heroji", kome su dodeljena sredstva odlukom broj 312-01-621/2020-06 od 15.03.2021. godine, kao i dodatna sredstva u iznosu od 150.299.536,32 dinara, koja su neophodna da bi se finansirali Programi u svih 67 JLS čije su prijave ocenjene kao uredne - objašnjavaju.

To, dakle, znači da je Ministarstvo odlučilo da u punom iznosu finansira sve programe.

- U petak ćemo biti u Kraljevu, gde ćemo potpisati ugovore sa lokalnim samoupravama i otpočeti realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Potom slede dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave - sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima. U pitanju je veliki projekat koji će se realizovati u nekoliko narednih godina - rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, tokom posete Smederevskoj Palanci.

Mihajlovićeva je dodala da su zelena energija i ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet i da je vrednost investicija u energetici bez rudarstva 11 milijardi evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;