INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prvi prozjumeri u Srbiji se mogu očekivati posle donošenja Uredbe o kupcu-proizvođaču

22.06.2021. | B92

Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima, najavila je pre par meseci ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ako želite da postanete prozjumer, to jest potrošač i proizvođač električne energije (eng. prosumer, nastalo od reči producer=proizvođač i consumer=potrošač), postoje četiri koraka pri postavljanju pomenutih panela.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ali, pitanje koje se sve češće postavlje jeste - kada Srbija može da dobije prve prozjumere?

Kako za B92 navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, građani Srbije postaće prozumeri nakon donošenja Uredbe o kupcu-proizvođaču.

- Ona će se, prema planu ministarstva, doneti krajem jula - kažu u toj instituciji.

Prozjumeri će, prema njihovim tvrdanjama, sklapati ugovor sa snabdevačem, koji se bavi prodajom električne energije. Ako je kupac - proizvođač u kategoriji domaćinstvo, sa snabdevačem će zaključivati ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

- Neto merenje je proces u okviru kojeg kupac-proizvođač, kao vlasnik postrojenja, proizvodi električnu energiju za svoje potrebe. Pri tome se višak proizvedene električne energije isporučuje u distributivnu mrežu, a u slučaju kada nema dovolјno sopstvene proizvodnje, potrošač povlači energiju iz mreže. Električna energija koja je isporučena u mrežu u toku jednog obračunskog perioda (jednog meseca) može se koristiti u toku narednog obračunskog perioda (drugog meseca) - pojašnjavaju sagovornici.

Iz ministarstva napominju da je operator distributivne mreže na koju se priklјučuju objekti kupaca-proizvođača iz kategorije domaćinstava dužan da obezbedi tehničke uslove za obračunsko merenje i merno mesto u skladu sa Zakonom o energetici.

- Jedna od najznačajnijih prednosti koncepta kupac-proizvođač jeste mogućnost da građani energiju iz svojih elektrana "skladište" u elektroenergetskom sistemu Srbije. Naime, konceptom kupac-proizvođač omogućeno je da građani isporuče u mrežu energiju u trenutku kada elektrana najviše proizvodi - kod solarnih panela to je najčešće period dana kada je većina građna na poslu - a da tu energiju potroši onda kada mu je zaista potrebna - ističu.

Ukoliko ne bi postojao ovaj koncept, građani bi morali da ulože sredstva za skladištenje energije koja se proizvodi u trenutku kada se ne troši, da bi mogli odloženo da je koriste.

- Građani, osim toga što mogu da ostvare dodatne prihode, odnosno smanje troškove za energiju, postaju aktivni učesnici na tržištu električne energije koji samostalno donose odluke na osnovu proizvodnje, potrošnje i uskladištene električne energije. Šire gledano, ugradnjom solarnih panela građani doprinose široj društvenoj zajednici, jer se većim korišćenjem OIE (obnovljivi izvori energije) doprinosi očuvanju životne sredine i smanjuju gubici u mreži - ocenjuju.

Zato je, zaključuju u ministarstvu, neophodno podizanje zeleni svesti građana kontinuiranom edukacijom o značaju OIE i njihovoj mogućnosti da se uključe u zelenu tranziciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;