Bugarska želi da i Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke

04.05.2010. | Blic

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je Srbija spremna da sa do pet odsto vrednosti učestvuje u izgradnji druge bugarske nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

"Strani investitori žele kompletnu analizu projekta i zbog toga sada Bugarska ima pravo da izabere konsultanta koji ce napisati izveštaj i pokazati da ima koristi od izgradnje te nuklearne centrale, za taj novac”, naglasio je bugarski premijer u izjavi za bugarske medije.

Borisov je pojasnio da želi da ovaj projekat bude “balkanski, evropski, jasan i, ako se pronađu investitori može biti napravljen veoma brzo". Premijer Borisov ponudio je vlastima u Beogradu da se uključe u realizaciju izgradnje bugarske nuklearke.

Izgradnja nuklearke Belene, u istoimenom gradiću na Dunavu, na severu Bugarske, otpočela je 2008. godine. Predviđeno je da ima dva reaktora, a njena izgradnja procenjena je na 3,99 milijardi evra.

Bilo je planirano da prvi reaktor nove nuklearke bude završen do 2013, a drugi do 2014. godine. Radovi su, međutim, ubrzo obustavljeni, a zbog nerešenog problema sa  finansiranjem, nemačka energetska kompanija RWE, jedna od ključnih u projektu, povukla se. 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...