INFONET-468X60-BANNER

Građevinski materijal na stovarištima znatno poskupeo

14.04.2021. | E. B. Talijan - V. Ilić | Novosti

Gotovo sav građevinski materijal je od početka godine znatno poskupeo, a neki proizvodi čak i do 80 odsto! Trgovci ističu da ovakav skok cena u tako kratkom periodu ne pamte od devedesetih godina. Kupci na stovarištima širom Srbije moraju da izdvoje više novca za armature i sve proizvode koji sadrže gvožđe, termoizolacioni materijal, OSB ploče, oplatu, fasadne mrežice...Ovo bi moglo da se odrazi i na rast cena stanova u novogradnji, jer je u ovom trenutku tražnja povećena.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tanja Aprcović, iz jednog poznatog beogradskog stovarišta, navodi da su proizvodi crne metalurgije u proseku skuplji 40 odsto. Među njima u gradnji najviše učestvuje betonsko gvožđe, odnosno armatura, čija je cena za toliko viša.

- I sav građevinski materijal koji dolazi iz Kine poskupeo je od 20 do 40 procenata zbog visoke cene prevoza robe kontejnerom - kaže Aprcovićeva. - To su na primer, fasadne mrežice, ugaone lajsne i oplata, koja se koristi za šalovanje.

Cena stiropora je, kako navodi, porasla za 80 odsto!

U Čačku su blokovi i crepovi poskupeli za oko tri dinara, stiropor "petica" je sa 170 "skočio" na 230 dinara po kvadratu, lepkovi imaju višu cenu za oko 20 odsto. Jedan od vlasnika građevinskog stovarišta kaže da su i oni zbunjeni, svaki čas rade nivelaciju cena, i ističe da su posebno u šoku njihove mušterije.

- Najviše je poskupeo lim od 15 milimetara, pa je tako u junu prošle godine koštao 420, a sada 780 evra - kaže Rodoljub Popović, jedan od poznatijih čačanskih privrednika. - Ovakav skok cena ne pamtim 30 godina, koliko se bavim ovim poslom.

Slavica Živković, rukovodilac Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije, navodi da su grubi građevinski materijali, poput bloka, cigle ili crepa, poskupeli za oko pet procenata, ali da je veliki skok kod materijala za molerske i fasadne radove, odnosno za izolaterske radove.

Čačaninu Milanu Savkoviću su na stovarištu rekli da očekuju poskupljenje, pa je na vreme kupio sve.

- U junu planiram da započnem gradnju kuće, već sam kupio sav materijal i tako sam uštedeo mnogo - kaže Savković. - Cene divljaju, bukvalno se menjaju iz dana u dan.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ocenjuje da su ova poskupljenja posledica toga što smo uništili domaću proizvodnju i orijentisali se na uvoz. Smatra da taj skok ne mora nužno da utiče na prodajnu cenu kvadrata u novogradnji, koju diktira zakon ponude i potražnje.

- Prodajna cena zavisi od investitora, koji će, ako ima prostora da je podigne, bez obzira na to da li je građevinski materijal poskupeo ili nije - objašnjava Rodić. - Dobra lokacija "guta" sve cene, a loša mora da se prilagođava.

Na stovarištima u Srbiji nema dovoljno cigle, giter i energetskog bloka i cementa

- Ciglane ne rade zimi, zalihe su se potrošile, pa cigle nije bilo na tržištu dva meseca, a od 1. aprila su krenule isporuke - objašnjava Tanja Aprcović. - Bloka nema dovoljno, jer je potražnja veća od proizvodnje. Ovi proizvodi na stovarišta stižu iz domaćih fabrika.

 

Komentari: 1

Saša 04.06.2021 07.13.57

Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mogli da utičemo, a prodali smo svu domaću proizvodnju.

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;