IZOLACIJA-468X60-BANNER

Modernizacijom svetlosne signalizacije na raskrsnicama do bolje mobilnosti u Beogradu

06.04.2021. | Beoinfo

Do sada je na 95 raskrsnica u Beogradu postavljena tehnologija sa "pametnim semaforima", od čega samo tokom prethodnog meseca na 15 raskrsnica. Do kraja godine će modernizovana svetlosna signalizacija biti postavljena na više od 200 raskrsnica. U planu je da do 2023. godine ukupno 322 raskrsnice funkcionišu na adaptibilni, "pametni" način, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić u uključenju za K1 televiziju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je istakao da će veštačka inteligencija na specifični i efikasni način upravljati saobraćajem u Beogradu.

- Stručnjaci iz kompanije Siemens, koji rade na uspešnoj organizaciji saobraćaja, navode da ovakav sistem trenutno nema niko u Evropi, i očekujem mnogo od ovog projekta. Analiza je urađena na osnovu uređaja koji su postavljeni u Ruzveltovoj i Cvijićevoj ulici, kao i na Novom Beogradu, a prema dobijenim rezultatima ušteda vremena provedenog u saobraćaju je oko 20 odsto. Svakako je od toga još važnije pitanje zaštite životne sredine, jer će emisija ugljen-dioksida biti umanjena za oko 500 tona - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, do sada je na postavljanje "pametnih raskrsnica" potrošeno 7,3 miliona evra, dok će ukupna vrednost ove investicije biti 23,7 miliona evra.

- Kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta života građana, modernizacija raskrsnica i svetlosne signalizacije donosi uštedu vremena i smanjenje zagađenja, ali i olakšano kretanje kroz grad ljudima sa invaliditetom, odnosno onima koji slabije vide i čuju. Mobilnost je u Beogradu, kao i drugim velikim gradovima, izuzetno važna tema i na ovaj način poboljšavamo način na koji grad funkcioniše. Posebno je značajno što će vozila gradskog prevoza, naročito tramvaji, imati prednost na raskrsnicama, pa ćemo na taj način dodatno poboljšati funkcionisanje saobraćaja - poručio je gradonačelnik Radojičić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MOGAL
MOGAL
BEOGRAD-ZEMUN
www.mogal.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

LEGI-SGS
LEGI-SGS
BEOGRAD-RUŠANJ
www.legi.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!