INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Blockchain rešenja za cyber security pametnih zgrada

02.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Sauter je davno prepoznat kao neko ko uvek donosi inovacije na polju automatizacije zgrada. Sauter rešenja omogućuju zaštitu podataka koji se koriste u procesu upravljanja zgradom. Oko 40% zgrada u svetu je do sada registrovalo cyber napad, a taj broj u Evropi dostiže i veći procenat (izvor: cpo magazine, oct 2019, New Kaspersky Report).

Modulo 6 baziran na blockchain tehnologiji

Jedan od najčešćih primera napada jeste napad na BMS sistem (Centralni sistem nadzora i upravljanja zgradom) i menjanje parametra koji utiču na bezbednost i na uslove sredine u samom objektu. Nedavni primer napada na jednu bolnicu u Nemačkoj, gde je u kratkom vremenskom periodu izvršena drastična promena uslova sredine u samom objektu u pogledu temperature i vlage koje se automatski održavaju, dovela je gotovo do kolapsa u radu bolnice što je ugozilo sve pacijente koji su u tom trenutku bili na lečenju i rehabilitaciji. Razlozi ovakvog napada mogu biti različiti, od pojedinaca koje to rade bez racionalnog objašnjenja pa do organizovanih organizacija koje traže finansijska sredstva kako bi se jedan takav napad obustavio.

Sauter proizvodi i implementira pametna rešenja koja upravljaju gotovo svim važnim sistemima u zgradama, a takvi sistemi su često meta ovakvih napada.

Najnovije rešenje "Modulo 6", razvijeno u Sauter centru za razvoj u Bazelu, a koje se bazira na blockchain tehnologiji, donosi digitalizaciju u ovoj oblasti poslovanja i daje sigurnost korisniku sa stanovišta zaštite podataka koji se koriste prilikom upravljanja objektom.

- Volimo da naglasimo da smo jedna od prvih kompanija u svetu koja poseduje Cyber Security serfitikat za svoje proizvode i softver u ovoj oblasti poslovanja. Ovo znači da naš sistem koji se bazira na Cloud i IoT tehnologijama ima sposobnost da propozna Cyber napad te da reaguje na taj način da automatski izoluje deo sistema koji je napadnut i isključi iz lanca, zatim sledi proces "lečenja" i automatski se preko Cloud-a učitava ponovo softver koji je bio prisutan u samoj automatskoj stanici pre napada. Kada se završi ovaj proces, taj deo sistema se vraća u ukupan sistem koji nastavlja nesmetano da radi - rečeno je iz Sautera.

Sve ovo se dešava automatski i bez trenutnog znanja korisnika sistema, dakle nije potrebno prisustvo ljudskog nadzora.

Naravno, u sistemu ostaje zabeleženo da se desio cyber napad, što korisnik kasnije može da vidi na serveru Sauter centralnog sistema pametne zgrade.

Modulo 6 baziran na blockchain tehnologiji

- Sauter je na uzorku velikih projekata koji su implementirali naša najnovija rešenja tokom protekle dve godine pokazao da se ulaganje investicije u digitalnu transformaciju isplati veoma brzo. Svi ovi rezultati ukazuju da su pametna rešenja neizbežna, a da je digitalizacija veoma isplativa - dodali su iz kompanije, naglasili da "Modulo 6" osim što donosi uštede i poseduje Cyber security sertifikat, svakako garantuje najugodnije uslove boravka u samom objektu sa stanovišta komfora.

Iz Sautera su kazali da rade na pametnim rešenjima za novi DATA centar u Kragujevcu koji uskoro treba da bude pušten u upotrebu. DATA centri su zahtevni i kompleksni projekti sa stanovišta upravljanja sistemima i bezbednosti. Projektu koji se realizuje u Kragujevcu posvećuje se posebna pažnja jer se implementira "Modulo 6" rešenje koje podrazumeva redudantni rad automatskih stanica, a koji pruža maksimalnu pouzdanost kakvu objekti ovakve namene zahtevaju.

Sauter rešenja uvek prati švajcarski kvalitet koji je ukorenjen u svim projektima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;