Objekte izgrađene na divlje legalizovati ili srušiti

15.03.2021. | Tanjug

Tek svako peto rešenje o rušenju nelegalno izgrađenih kuća, garaža i drugih objekata koje donesu lokalne samouprave u Srbiji se i sprovede u delo, pa gradovi i opštine u proseku godišnje sruše samo po tri objekta, pokazalo je istraživanje NALED-a objavljeno u njihovom najnovijem biltenu. Istraživanje je pokazalo i da više od 40% gradova i opština ima plan za rušenje nelegalno izgrađenih objekata i sredstva za tu namenu, ali većina ne ide dalje od toga.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Najčešća prepreka za izlazak mašina na teren jeste činjenica da nijedna firma nije zainteresovana da sprovede u delo ovu nepopularnu meru, piše u biltenu.

Navodi se takođe da iako do elektronske građevinske dozvole može da se dođe za nekoliko meseci, nelegalna gradnja i dalje cveta. Tako trećina ispitanih gradova i opština procenjuje da svaki peti novoizgrađeni objekat na njihovoj teritoriji nema odgovarajuću dozvolu.

Prema analizi NALED-a 88% anketiranih lokalnih samouprava ima problem s divljom gradnjom od ranije, a polovina zna i za nove slučajeve.

- Ubrzavanje postupaka legalizacije koje NALED zagovara kroz digitalizaciju, pojednostavljivanje procedura, smanjenje rokova za postupanje službi, ubrzalo bi i postupke ozakonjenja, a rušenje bi se sprovodilo tamo gde je neophodno - kaže Dejan Vuković, potpredsednik Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima više od dva miliona nelegalnih objekata. Za veći deo njih, rešenje je legalizacija, ali za objekte koji su bespravno nikli u parku, zaštićenoj zoni, na klizištu ili drugoj lokaciji gde nije dozvoljena gradnja, rušenje je jedina opcija, navode iz NALED-a.

 
Share |

Komentari: 1

DARKO 22.03.2021 09.55.02

Opet se ne poštuje privatno vlasništvo u Srbiji. I to od strane NALED-a. Kada neko sagradi kuću na tuđem zemljištu ili zauzme zajedničke prostorije, ne postoji mehanizam da se sprovede pravo. Zato je važna trijaža objekata gde se neko protivi ozakonjenju - da ti objekti budu odmah srušeni. Zakon kaže da se rušenje vrši o trošku bespravnog graditelja. Nije samo državna imovina uzurpirana nelegalnom gradnjom.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...