SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kako da i vaša kuća dobije dodatni stambeni prostor u potkrovlju

25.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Čest je slučaj da tavan u kući služi kao prostor za skladištenje. U zavisnosti od vrste krova i prostranosti tavana, potkrovlje zapravo ima veliki potencijal. Ne samo da se na tavanu može urediti dodatni stambeni prostor (spavaće sobe odvojene od ostatka kuće, prostor za odmor ili igru, kućna kancelarija) nego se može pretvoriti i u šarmantan i kreativan stan – za svoju porodicu ili za iznajmljivanje.

Pre nego što se krene sa projektom renoviranja i adaptacije potkrovlja, potrebno je da se sagleda nekoliko važnih stvari. pre svega – da li je potrebna sanacija ili zamena krovnog pokrivača. Ako je krov u dobrom stanju, potrebno je sagledati visinu, kolika je površina iskoristivog prostora, mogućnosti za ugradnju prozora ili da li je krov dovoljno visok za kreiranje galerije. Često se kod tavana u kućama događa da krovni nosači nisu prilagođeni za prostor za stanovanje, jer taj deo kuće prvobitno nije ni bio namenjen za to. Stoga o samom obliku krovnih nosača, njihovom rasporedu i položaju u prostoru zavisi i mogućnost uređenja potkrovlja.

VELUX krovni prozori

Nakon što se razmotre opcije i donese odluka o uređenju stana u potkrovlju, potrebno je da se odrede prioriteti. Drugim rečima, treba odučiti hoće li prostor biti open space ili će se raditi pregradni zidovi za svaku prostoriju, gde će se postaviti prozori, kao i utvrditi kakav će biti razmeštaj nameštaja. Treba imati na umu da su prostori niži od 100 centimetara pogodni samo za spremišta, jer se u njime ne možete kretati. U delu potkrovlja koji je niži od 170cm može se postaviti krevet, garnitura za sedenje i fotelje, radni sto ili na primer WC šolja, ako je reč o kupatilu.

Odabir krovnih prozora je važan korak, a više prozora znači i više svetla i bolju ventilaciju. Treba se razmotriti koje su opcije dostupne, hoćete li se postaviti više prozora horizontalno ili vertikalno, a što naravno zavisi od vrste krova, rasporeda i namene prostorija. Na primer, ako se nagib krova nastavlja do poda, može se ugraditi VELUX krovni prozor, pa ispod njega dodatni prozorski element. Ako se ugradi kombinacija prozora koji se protežu gotovo skroz do poda, stvoriće se bolji pogled i otvoriti potkrovlje i stambeni prostor. Time se omogućava i više dnevnog svetla u prostoriji, od plafona prema podu, ali i dobija više opcija za ventilaciju i bolju unutrašnju klimu.

Ako znamo da čak do 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru, važno je zadržati dobar kvalitet vazduha u potkrovlju. Upravo kod ugradnje krovnih prozora je moguće postaviti i sistem za kontrolu unutrašnje klime. VELUX ACTIVE with NETATMO je odličan sistem sa senzorima koji u stanu neprekidno meri temperaturu, vlagu i procenat CO2, zatim otvara i zatvara VELUX INTEGRA® prozore po potrebi. Sistemom može da se upravlja i preko aplikacije na pametnom telefonu. Odlična stvar su senzori za kišu koji automatski zatvaraju prozor sa prvim kapima kiše.

Svi zainteresovani koji žele da se posavetuju sa VELUX stručnjacima vezano za adekvatne veličine, raspored i broj krovnih prozora, mogu da pošalju upit putem kontakt forme na sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;