IZOLACIJA-468X60-BANNER

Naredne godine rekonstrukcija prilaznih konstrukcija Pančevačkog mosta

10.11.2020. | Beobuild

Već sledeće godine mogli bi početi pripremni radovi na temeljnoj rekonstrukciji prilaznih konstrukcija Pančevačkog mosta, a trenutno traje konkurs za izradu tehničke dokumentacije idejnog projekta budućih i projekta rušenja postojećih pristupa. Radovi na sanaciji Pančevačkog mosta predugo su odlagani, a stanje pojedinih elemenata je takvo da zahteva hitne i neodložne radove.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Oštećenja na betonu, armaturi i ležišnim gredama su takva da nalažu izgradnju potpuno nove prilazne konstrukcije na desnoj obali. Pristupi na desnoj obali sastoje se od dve betonske konstrukcije, nizvodne u dužini od 449 metara i uzvodne od 544 metara.

Detaljnim pregledom prilaznih prednapregnutih betonskih konstrukcija na desnoj obali 2006. godine evidentiran je veliki broj oštećenja, a izveštaj je poslužio za izradu projekta sanacije 2007. godine. Nakon toga organizovan je još jedan pregled stanja 2018. godine, kada su uočena pogoršana oštećenja u odnosu na prethodnu inspekciju, i to na osnovnim konstruktivnim elementima. Kako sanacija po projektu iz 2007. nikada nije obavljena, izveštaj iz 2018. godine naložio je da otklanjanje izvesnog broja oštećenja bude svrstano u hitne mere, ali da se kao trajno rešenje predlaže rušenje i izgradnji novih pristupa.

Deo prilaznih konstrukcija već je rekonstruisan, ali samo na malom segmentu nizvodne konstrukcije. Ti radovi obavljeni su tokom proširenja petlje u Bulevaru despota Stefana 2012. godine, kada je dograđena leva rampa za pristup mostu sa bulevara, čime je ukinuto neregulisano ukrštanje sa vozilima iz pravca Višnjičke ulice. Tek kada bude završen projekat, biće poznat režim saobraćaja tokom radova, obuhvat faza i druga važna pitanja.

Nažalost, još uvek nema naznaka da bi mogla početi rekonstrukcija glavne čelične konstrukcije Pančevačkog mosta, iako stanje na dilatacijama ukazuje da se i ovde odvija vidljiva propagacija oštećenja. Prema nekim naznakama zvaničnika, rekonstrukcija Pančevačkog mosta mogla bi da sačeka do otvaranja tek planiranog mosta na Adi Huji.

Konkurs za izradu tehničke dokumentacije idejnog rešenja i projekta rušenja trajaće do 30. novembra, nakon čega sledi potpisivanje ugovora i rok od ukupno 165 dana da se završi potrebna dokumentacija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...
Sale 15.03.2022.
Nece proci!!