PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Srce Savamale menja izgled

03.11.2020. | B. Petrović | eKapija

Prema Planu detaljne regulacije za blok između ulica Braće Krsmanović, Travničke i Karađorđeve u srcu beogradske Savamale, taj deo grada mogao bi da dobije novi zgled. Na tom području je u planu izgradnja komercijalnih zona i gradskih centara nauštrb sadašnjih površina za stanovanje. Konkretna namena biće, kako je navedeno, komercijalni sadržaji sa preporučenim udelom sadržaja komercijalne kulture od 20%.

Površina celokupnog bloka iznosi oko 0,63 hektara, a planirano je da komercijalne zone i gradski centri u budućnosti zauzmu 53% ove površine. Predviđeno je da se oni prostiru na oko 7.000m².

Zgrada Geo zavoda - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema planu, budući komercijalni prostor prodeljen je na tri celine. Prva, koju čini katastarska parcela 433 KO Savski venac površine oko 574m², planirana je za novu gradnju. U drugoj celini nalaze se objekti u Ulici Braće Krsmanović 3, 5, 7 i 9 koji "predstavljaju standardna ostvarenja ambijentalne vrednosti", te se planom predviđa saniranje postojećeg stanja, i u trećoj celini, površine oko 1104,2m², zadržavaju se objekti u Karađorđevoj ulici br. 38, 40, 42 i 44.

- Ovi objekti nastali krajem devetnaestog veka predstavljaju kulturno-istorijsku i arhitektonsku vrednost. To su jednospratni objekti bogatih akademski oblikovanih fasada. U skladu sa uslovima nadležne institucije za zaštitu spomenika mere zaštite objekata podrazumevaju zadržavanje, uz saniranje postojećeg stanja – navodi se u planskoj dokumentaciji.

Za površine javnih službi novim planom opredeljeno je 0,16 umesto postojećih 0,07 hektara, a povećava se i površina pod zelenilom.

Planskim rešenjem predviđeno je očuvanje i rekonstrukcija postojeće javne zelene površine tipa skver (Skver u Travničkoj ulici) uz povećanje na površinu od oko 960m² i dodatno ozelenjavanje.

Zona namenjena javnim službama, objektima i kompleksima planira se na postojećoj katastarskoj parceli 432/1 K.O. Savski venac (zemljište u državnom vlasništvu) i tu su predviđeni sadržaji namenjeni kulturi, na oko 25% površine plana, odnosno oko 3.744 m2.

- U okviru ove zone se nalaze prizemni objekat u Karađorđevoj br. 46 (nekadašnji Mixer house) i spratni objekat u Travničkoj br. 2 koji ima arhitektonsku vrednost. Objekti se nalaze na parceli na kojoj je jedan od braće Krsmanović, 1911. godine, po navodima u štampi, imao nameru da sazida novu četvorospratnicu koja je "trebalo da izlazi na tri ulice" i definitivno uobliči trg – navedeno je u dokumentaciji.

Dodaje se da je u planu izgradnja novog dela objekta na delu parcele prema Karađorđevoj ulici i povezivanje sa postojećim objektom u Travničkoj br.2 koji se zadržava u postojećem volumenu i gabaritu, kao jedna od prostornih i vizuelnih odrednica bloka.

Za navedenu lokaciju, kako je istaknuto, obavezno je raspisivanje javnog urbanističko-arhitektonskog konkursa.

Kada je reč o stanovanju, planom je predviđeno da se samo postojeći stambeni objekat na uglu Karađorđeve 36 i Ulice Braće Krsmanović 1 zadrži jer predstavlja arhitektonsko urbanističku vrednost. U planu je njegova sanacija.

U planu je i gradnja podzemnih garaža uz moguću upotrebu autoliftova.

Ukupan bilans urbanističkih parametara pokazuje da je na predmetnom prostoru planirano 1.615 m2 za stanovanje umesto postojećih 8.615 m2, odnosno 20 stanova umesto sadašnjih 107 i 58 stanovnika umesto trenutnih 310. S druge strane, broj zaposlenih će se sa 25 povećati na 130, jer će se površine komercijalnih zona i gradskih centara sa 821 m2 povećati na pomenutih 7.000 m2, a površine javnih namena sa postojećih 1.950 na 3.744 m2.

Naručilac izrade ovog plana je firma POSH nekretnine, u vlasništvu Stanka Subotića i firme EMERGING MARKETS INVESTMENTS S.A. registrovane u Singapuru. Kao direktor firme POSH nekretnine naveden je Vladimir Krkobabić.

Nosilac izrade plana je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;