INFONET-468X60-BANNER

Privodi se kraju izgradnja tri nove biciklističke deonice u Beogradu

14.09.2020. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je da se privodi kraju izgradnja tri nove biciklističke deonice u gradu. Kako je precizirao, prva deonica je duga 650 metara i njome je spojen Bulevar Mihajla Pupina i Milentija Popovića, čime se povezuje bogata biciklistička mreža u Novom Beogradu sa centrom grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

– Ovo je primer dobrog planiranja uz uvažavanje sugestija građana. Na ovom projektu rade zajedno Direkcija za građevinsko zemljište i Sekretarijat za saobraćaj, a vrednost radova je oko sedam miliona dinara. Radovi na ovoj deonici su pri kraju, trenutno se radi na iscrtavanju signalizacije jer je veoma važno da staze budu bezbedne – naveo je gradonačelnik.

Osim ove, Beograd dobija još dve biciklističke staze, najavio je on.

– Prva je u Nemanjinoj, koja će šire gledano povezati pravce sa Autokomande ka "Beogradu na vodi", ukupne dužine oko 900 metara, a na ovoj potonjoj lokaciji već funkcioniše staza u Bulevaru Vudroa Vilsona, duga 800 metara. Sve su to mali delovi koji povezuju sto kilometara ukupne mreže u glavnom gradu – rekao je Radojičić.

Ideja je da se ova mreža nadalje povećava, i da male staze povezuju mrežu i čine je funkcionalnijom. Dodao je da je cilj da do 2025. godine imamo još 212 kilometara biciklističkih staza.

Biciklistički saobraćaj u ukupnom saobraćaju Beograda ima učešće od jedan odsto, a cilj je da to bude četiri procenata, istakao je gradonačelnik, navodeći primere dobre prakse Beča i Kopenhagena, kojima možemo da stremimo.   

Zoran Radojičić je pozvao građane da voze bicikle i podsetio da je nedelja od 16. do 22. septembra Nedelja mobilnosti u čitavom svetu, kada se posebna pažnja posvećuje hijerarhiji u saobraćaju i skreće pažnja da na prvom mestu treba da bude pešačenje, zatim vožnja bicikla, a na kraju lanca saobraćajna sredstva koja koriste različite izvore energije.

– Biciklizam je važan zbog zdravlja sugrađana, ali i zbog ekologije i boljeg razvoja grada. Primera radi, jedan automobil zauzima mesto za parking deset bicikala – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je na kraju poručio da će se praviti što bolja infrastruktura za vožnju bicikala i da će se nastaviti sa razvijanjem takvog koncepta u Beogradu. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;