INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privodi se kraju izgradnja tri nove biciklističke deonice u Beogradu

14.09.2020. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je da se privodi kraju izgradnja tri nove biciklističke deonice u gradu. Kako je precizirao, prva deonica je duga 650 metara i njome je spojen Bulevar Mihajla Pupina i Milentija Popovića, čime se povezuje bogata biciklistička mreža u Novom Beogradu sa centrom grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

– Ovo je primer dobrog planiranja uz uvažavanje sugestija građana. Na ovom projektu rade zajedno Direkcija za građevinsko zemljište i Sekretarijat za saobraćaj, a vrednost radova je oko sedam miliona dinara. Radovi na ovoj deonici su pri kraju, trenutno se radi na iscrtavanju signalizacije jer je veoma važno da staze budu bezbedne – naveo je gradonačelnik.

Osim ove, Beograd dobija još dve biciklističke staze, najavio je on.

– Prva je u Nemanjinoj, koja će šire gledano povezati pravce sa Autokomande ka "Beogradu na vodi", ukupne dužine oko 900 metara, a na ovoj potonjoj lokaciji već funkcioniše staza u Bulevaru Vudroa Vilsona, duga 800 metara. Sve su to mali delovi koji povezuju sto kilometara ukupne mreže u glavnom gradu – rekao je Radojičić.

Ideja je da se ova mreža nadalje povećava, i da male staze povezuju mrežu i čine je funkcionalnijom. Dodao je da je cilj da do 2025. godine imamo još 212 kilometara biciklističkih staza.

Biciklistički saobraćaj u ukupnom saobraćaju Beograda ima učešće od jedan odsto, a cilj je da to bude četiri procenata, istakao je gradonačelnik, navodeći primere dobre prakse Beča i Kopenhagena, kojima možemo da stremimo.   

Zoran Radojičić je pozvao građane da voze bicikle i podsetio da je nedelja od 16. do 22. septembra Nedelja mobilnosti u čitavom svetu, kada se posebna pažnja posvećuje hijerarhiji u saobraćaju i skreće pažnja da na prvom mestu treba da bude pešačenje, zatim vožnja bicikla, a na kraju lanca saobraćajna sredstva koja koriste različite izvore energije.

– Biciklizam je važan zbog zdravlja sugrađana, ali i zbog ekologije i boljeg razvoja grada. Primera radi, jedan automobil zauzima mesto za parking deset bicikala – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je na kraju poručio da će se praviti što bolja infrastruktura za vožnju bicikala i da će se nastaviti sa razvijanjem takvog koncepta u Beogradu. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;