SFSOPLATE-468X60-BANNER

Mere NBS za smanjenje divlje gradnje

20.08.2020. | Tanjug

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić pozdravio je juče (19.08.2020) nove privremene mere Narodne banke Srbije koje bi trebalo da olakšaju građanima pristup stambenim kreditima i ocenio da će predfinansiranje izgradnje stanova smanjiti divlju gradnju. Prema njegovim rečima, mera predfinansiranja stanova je dobra za sve - privredu, investitore, izvođače, kupce i državu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zbog predfinansiranja izgradnje stanova biće većeg obrta novca, priliva u kontinuitetu i omogućiće izbegavanje rada na crno, jer će potencijalni izvođači radova imati godinu dana finansiranje unapred za izvršenje svojih radova, tako da neće morati da angažuju radnike na crno, da se kreditno zadužuju, a na kraju, kupac imaće kvdarte jeftinije nego što će ih platiti kada je objekat gotov - rekao je Rodić.

Osim investitora, izvođača i kupca, dodaje on, dobija i država, jer je taj novac usmeren direktno u proizvodnju, a ne u potrošnju, te će na taj način i država imati direktno i indirektno punjenje budžeta, a smanjiće se i inflacija.

- To je mnogo pozitivno i dobro, jer su to dinarski krediti, na taj način se izbegavaju kursne razlike koje bi mogle da se jave u toku izgradnje tih stanova, podignu cene materijala i ostalog - ukazao je Rodić.

Taj način finansiranja privrede, kaže on, postojao je pre mnogo godina, kada se pokazao kao efikasan, a sada NBS ponovo na taj način pospešuje proizvodnju, učvrstuje dinar i izbegava nepredviđenu inflaciju, odnosno devalivranje dinara u odnosu na evro.

- To će omogućiti da se izbegne crno tržiste i divlja gradnja, jer će svaki investitor koji bude rešio da gradi stanove za tržište i tražio predfinansiranje morati da ima urednu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, rešene pravne odnose i projekat koji je odobren i kojeg će morati strogo da se drži - naveo je Rodić. Na taj način, podvlači on, građevina se vraća u legalne tokove.

Napomenuo je da je građevinski sektor i tokom epidemije virusa korona radio, sa nešto manjim brojem radnika zbog nemogućnosti radnika iz Severne Makedonije i Republike Srpske da dođu u našu zemlju.

- Međutim, sve je radilo, a posle otvaranja granica povećala se i dinamika radova kako bi se postigli rokovi koji su obećani kupcima - rekao je Rodić i dodao da su građevinsku industriju održale i investicije države u infrastrukturu.

Rodić kaže da se u našoj zemlji tek očekuju velika gradilišta, jer su, dodaje, potrebe jako velike, a još su veće za održavanje postojeće infrastrukture i stambenog fonda.

- Nama je oko 1.700.000 stanova, odnosno sto miliona kvadrata stambenog prostora zrelo za rekonstrukciju da se promene vodovodne cevi, instalacije, stolarija, podovi, izvrši termoizolacija... A to za građevinsku industriju mnogo znači - rekao je Rodić.

Ocenjuje da će građevinski sektor imati više posla nego kapaciteta sa kojima raspolaže i pozdravio projekat države "Moja prva plata" da se obnovi radna snaga koje u građevini ne samo što nema, već je i jako stara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;